NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U POZNATOJ MUZIČKOJ PORODICI: Slavne sestre preminule jedna za drugom u razmaku od 24 sata od iste bolesti
Foto: Profimedia

velika tuga

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U POZNATOJ MUZIČKOJ PORODICI: Slavne sestre preminule jedna za drugom u razmaku od 24 sata od iste bolesti

Pop kultura -

Muzičarka Karli Sajmon izgubila je svoje dve sestre, Lusi i Džoanu, od posledica raka, a sve to u samo dan razlike.

Lusi, poznata tokom svog života i karijere kao kompozitor na Brodveju, umrla je od raka dojke u 82. godini u četvrtak u svom domu u Piermontu, Njujork.

Džoana, najstarija od sestara koja je bila poznata kao operska pevačica, umrla je u sredu od raka štitaste žlezde u 85. godini, navodi Njujork tajms.

Lusi Sajmon, Džoana Sajmon
foto: Profimedia

Tokom brodvejske karijere Lusi Sajmon, bila je nominovana za nagradu Toni za originalnu muziku za svoj rad na mjuziklu "Tajni vrt" koji je imao dugogodišnje izvođenje.

Pre nego što je postala kompozitor, ona i Karli Sajmon su počele kao folk bend u Provinstaunu, Mass., nazvanom Sestre Sajmon (Simon Sisters), a njihov snimak pesme "Wynken, Blynken & Nod" dostigao je 73. mesto na Billboard Hot 100 1964. godine. 1981. godine, Lusi Sajmon je osvojila Gremi sa svojim suprugom Dejvidom Livajnom za najbolju snimku za decu za pesmu "In Harmony", a ponovo je osvojila nagradu 1983. za nastavak albuma.

U skorije vreme, Lusi Sajmon je učestvovala u radu na mjuziklu "On Cedar Street", zasnovanom na knjizi "Naše duše noću" iz 2015. godine, koju je režirala Viktorija Klark, ali ju je borba protiv raka primorala da odstupi od projekta.

Iza nje su ostali suprug Dejvid, ćerka Džuli i bivši muž Kristofer Najt, njena sestra Karli, unuci Sofi, Ben, Čarli i Evi.

Džoana Sajmon je počela da redovno nastupa na operskim i koncertnim scenama 1962. godine, kada je debitovala u Njujorškoj operi kao Mocartov Kerubin. Godine 1972. izvela je naslovnu ulogu na svetskoj premijeri "Crne udovice" Tomasa Pasatierija u Operi u Sijetlu, dok je 1975. izvela ulogu Pelagije u svetskoj premijeri "Poslednjeg ljubavnika" Roberta Starera na muzičkom festivalu u Karamuru.

Lusi Sajmon, Džoana Sajmon
foto: Profimedia

Njena pevačka karijera trajala je do 1986. godine, uz učešće u brojnim snimcima sa orkestrima, uključujući nastupe sa Njujorškom filharmonijom, Bečkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom iz Pitsburga.

Nakon što se povukla iz muzike, Džoana je radila kao umetnički dopisnik za PBS-ov "MacNeil-Lehrer News Hour" do 1992. godine, gde je 1991. osvojila Emi za svoj izveštaj o bipolarnom poremećaju i kreativnosti.

Bila je udata za romanopisca i novinara Džeralda Vokera od 1976. do njegove smrti 2004. godine, a bila je u vezi sa Volterom Kronkajtom od 2005. do njegove smrti 2009. godine.

Smrt Lusi i Džoane Sajmon usledila je nakon smrti brata Pitera, najmlađeg od četvoro braće i sestara koji je bio fotograf. Umro je od srčanog zastoja u 71. godini 2018. nakon borbe sa rakom.

Sve ih je nadživela Karli Sajmon koja se bavi muzikom, pevanjem, komponovanjem, a ujedno je i autorka knjiga za decu. Inače, one su potekle iz imućne porodice poznatih i slavnih koja je imala izdavačku kuću "Simon & Schuster publisher", Ričarda Sajmona i Andree.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:59

OTKRIVEN PROTEIN KOJI KONTROLIŠE ŽIVOT I SMRT FOLIKULA DLAKE! Doktorka za Kurir TV objasnila da li to rešava problem ćelavosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track