FILIP SUMNJAO DA GA ELIZABETA VARA S NJIM: Imao je POSEBNO MESTO u njenom životu, bili su BLISKI, a spajala ih je JEDNA STRAST!
Foto: Profimedia

ŠUŠKALO SE DA SU VIŠE OD PRIJATELJA

FILIP SUMNJAO DA GA ELIZABETA VARA S NJIM: Imao je POSEBNO MESTO u njenom životu, bili su BLISKI, a spajala ih je JEDNA STRAST!

Pop kultura -

Serija "Kruna" otkriva razne pikanterije o britanskoj kraljevskoj porodici, a u nekoliko epizoda su u fokusu prijateljstvo kraljice Elizabete II i njenog konjušara.

Reč je o Henriju Džordžu Reginaldu Molineuksu Herbertu, koji je bio poznatiji pod imenom lord Porčester. Kraljica ga je zvala Porči i bio je njen prijatelj iz detinjstva, te su delili strast prema konjima, odnosno on ju je savetovao po tom pitanju.

U jednoj od epizoda "Krune" moglo se videti da je princ Filip bio ljubomoran na odnos supruge i Porčija. "Nemam ništa da krijem od tebe. Porči je prijatelj", rekla mu je Elizabeta kada je shvatila šta joj zamera.

princ Filip i kraljica Elizabeta
princ Filip i kraljica Elizabetafoto: Profimedia / PA Images

"I da, postoje oni koji su hteli da se udam za njega. Zaista, brak s njim je mogao da bude lakši, možda bi bolje funkcionisao nego naš. Ali na žalost svih, jedina osoba koju sam ikad volela si ti", dodala je u jednoj od upečatljivijih scena serije.

Hemija u scenama je i te kako vidljiva, ali istoričari ne veruju da je u stvarnosti njihov odnos bio toliko blizak i romantičan. Porčester je od malih nogu bio blizak s kraljevskom porodicom jer je njegov otac bio prijatelj strica kraljice Elizabete, Edvarda VIII, koji je abdicirao zbog ljubavi s američkom glumicom Volis Simpson.

Tokom Drugog svetskog rata bio je član Kraljevske konjičke garde, a kasnije je često bio pratnja tada još princezi Elizabeti na društvenim događajima. Pomagao je Elizabeti da napravi uspešnu strategiju za uzgoj konja i postao je njen menadžer za konjske trke.

kraljica Elizabeta na krštenju sina lorda Porčestera
kraljica Elizabeta na krštenju sina lorda Porčesterafoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kako pišu britanski mediji, kraljica i njen prijatelj nikad nisu zajedno putovali u Ameriku kako bi proverili mesto na kom treniraju njene konje. Zapravo su išli 1967. u Normandiju, a s njima je bila i njegova supruga Džin Margaret Volop.

Porčester se oženio Džin 1956. i su dobili dva sina i ćerku. Kraljica je bila dobra prijateljica s njom i posećivala ju je na porodičnom imanju u Vajomingu. Supružnici su odabrali Elizabetu i kao kumu za svog najstarijeg sina Džordža.

princ Filip i kraljica Elizabeta
princ Filip i kraljica Elizabetafoto: PA / PA Images / Profimedia

Palata nikad nije komentarisala odnos kraljice i Porčija, kao što nikada ne komentariše radnju serije "Kruna", koja je za mnoge kontroverzna. "Porčester je bio osetljiv, tih čovek koji je delio njenu strast prema konjima. Bio je na istoj talasnoj dužini kao ona", istakao je istoričar i pisac Robert Lejsi.

"Ne bih išla dalje od toga da ih okarakterišem kao stare prijatelje koji su imali vrlo duboku vezu u zajedničkoj ljubavi prema konjima, uzgoju konja i konjskim trkama. Bili su jako dragi jedno drugom, ali nemam razloga da mislim da je to otišlo dalje", rekla je kraljevska biografkinja Seli Bedel Smit za People.

Porči je preminuo 11. septembra 2001, na dan kad je izvršen teroristički napad na Ameriku. Uzrok njegove smrti je bio srčani udar, a poslednje trenutke je proveo u dvorcu Hajkler u Engleskoj u kojem je i rođen. Dvorac je poznat gledaocima zbog scena iz serije "Downton Abbey".

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track