ČUVENI INTERVJU PRINCEZE DAJANE ĆE HARIJA UVALITI U OZBILJNE PROBLEME: Serija Kruna će napraviti NIKAD VEĆI HAOS! Svi DRHTE
Foto: Profimedia / Capital Pictures

PETA SEZONA SAMO ŠTO NIJE

ČUVENI INTERVJU PRINCEZE DAJANE ĆE HARIJA UVALITI U OZBILJNE PROBLEME: Serija Kruna će napraviti NIKAD VEĆI HAOS! Svi DRHTE

Pop kultura -

Peta sezona serije "Kruna" iščekuje se više od naveliko reklamiranih filmskih hitova. Netflixu ne treba ni sekund plaćene reklame jer je serija, i ono što će prikazati u novim epizodama, vruća roba i svakodnevna tema medija ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego globalno.

A sada je, kako piše The Daily Beast, koji sistematično prati britansku monarhiju, princ Hari suočen s ponovnim preispitivanjem svog odnosa (i njegove supruge Megan) s digitalnim strimerom. Naime, pokazalo se da su u novoj sezoni "Krune" dve epizode posvećene ozloglašenom intervjuu koji je princeza Dajana, njegova majka, dala novinaru Martinu Baširu, tada najvećoj zvezdi BBC-jeve emisije "Panorama". To je onaj intervju u kojem je ledi Di između ostalog spomenula kako je ih je u njenom braku s Čarlsom bilo troje, "pa je bila mala gužva".

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Hari je, poput mnogih drugih, žestoko osudio Bašira, nakon što se u istrazi BBC-ja pokazalo da je intervju dobio koristeći sumnjive taktike. U suštini, da bi osigurao da princeza sedne prekoputa njega, Dajanu je uverio da u Palati postoje krtice i špijuni koji prodaju informacije o njoj. A kada su razotkrivene Baširove muljaže, Hari je osudio intervju kao deo "kulture izrabljivanja".

Kako su novinari u Velikoj Britaniji došli do kopija pete sezone serije koju Vindsori i svi rojalisti mrze iz dna duše, ai je ipak svi gledaju, tabloidni The Sun je prvi objavio da je Dajanin intervju s Baširom temelj dveju epizoda, te da "rekonstrukcija" intervjua traje više od četiri minuta.

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Svim kritičarima sada smeta što je Hari, mlađi sin kralja Čarlsa III i princeze Dajane, rekao šta misli o Baširu, ali nikada nije želeo da govori protiv "Krune". A sadržaj ove serije, pišu, mogao bi da se označi kao deo te "kulture izrabljivanja", jasno iskorišćavanje priče njegove majke, ali i cele britanske kraljevske porodice.

Hari je, recimo, u jednom je intervjuu rekao Džejmsu Kordenu da je serija očito "fikcija" i da je mnogo više zabrinut zbog novina koje šire laži za koje tvrde da su istinite.

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Netflix je uporno odbijao pozive da na špicu stavi tekst "svaka sličnost je slučajna" tvrdeći da se radi o fikciji. Na kraju su popustili, pa su na poslednji trejler dodali upozorenje kako se radi o "dramatizaciji inspirisanoj stvarnim događajima". Elizabet Debicki, koja glumi princezu Dajanu nakon toga se oglasila i rekla da je došlo vreme da napokon prestane da se govori o kontroverzi.

Kritičar Daily Mail-a Kristofer Stivens, nakon što je pogledao novu sezonu, rekao je da je Čarls "prikazan kao lukav, nestrpljiv, ogorčen i nesvestan svoje očajničke želje da postane kralj".

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor, pak, izjavio je pre nekoliko dana da su scene u kojima se prikazuje kako Čarls pokušava da ga uveri da podstakne kraljicu da abdicira i prepusti krunu njemu, "gomila gluposti koje se iznose bez ikakvog drugog razloga osim da bi se postigao maksimalan i potpuno lažan dramatičan učinak".

Kada se pričalo o tome šta će doneti peta sezona jedne od najgledanijih serija s potpisom ove platforme, iz Netflixa su objasnili da će u njoj biti prikazana dramatizacija događaja oko intervjua "s obzirom na ključnu ulogu koju je imao tokom razdoblja koje serija pokriva".

Endru Parker Bouls, princeza Dajana
foto: Profimedia

- To će odražavati ono što sada znamo o tome kako je intervju dobijen i kako se postupalo s Dajanom. Intervju nije rekreiran u celosti. - rekli su.

Princ Hari i njegova supruga Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, koji već gotovo dve godine žive u SAD, potpisali su s Netflixom jako lukrativan ugovor - iako tačna cifra nije poznata, pisalo se o iznosima od 120 do 150 miliona dolara za razne sadržaje. Neki su projekti u međuvremenu otpali, na nekima se, poput serije o životu Saseksovih već dugo radi. Pisalo se i kako šefovi Netflixa nisu baš presrećni onim što dobijaju od para, posebno kada su krenuli problemi i strašan pad zarade u strimerskom biznisu.

Princ Hari
foto: Profimedia

Kako god bilo, u Velikoj Britaniji smatraju da se princ Hari svakim potezom, biografijom koja izlazi u januaru, pa i svojim ćutanjem oko serije "Kruna", sve više udaljava od porodice. Prebacuju mu da je licemeran, te kažu da će pomirenje s ocem i bratom Vilijamom uskoro biti nemoguće.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track