PREMINULA U 36. GODINI: Evo ko je bila Hana Stamatović - jurili je trgovci robljem u Maroku, nagradu joj dao američki predsednik
Foto: Printscreen/Youtube

velika tuga

PREMINULA U 36. GODINI: Evo ko je bila Hana Stamatović - jurili je trgovci robljem u Maroku, nagradu joj dao američki predsednik

Pop kultura -

Hana Stamatović, bila je takmičarka serijala „Survivor” davne 2012. godine, imala je tu čast da pobednički pehar nakon jedne trke dobije iz ruku bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera, pisali su ranije mediji.

Nekadašnja učesnica takmičenja „Survivor“, Hana Stamatović preminula je u 36. godini.

Hana Stamatović
foto: Printscreen/Facebook

Naime, ona je preminula u ranim jutarnjim satima, nakon teške borbe sa kancerom. Brojni prijatelji i rodbina opraštaju se od Hane putem društvenih mreža, u vidu potresnih objava.

Sahrana će se obaviti 12. novembra na Novom groblju, u Beogradu.

Podsetimo, Hana Stamatović bila je master psiholog i sertifikovani psihoterapeut, a bavila se i plesom.

Imala je vrlo uzbudljiv život.

„Ceo život se aktivno bavim atletikom, volim ekstremne situacije, za šta je i sport donekle zaslužan, te je bilo logično da se oprobam i u ‘Survivoru'“, rekla je ona davne 2012. godine za „Blic“.

„Učešćem u ‘Survivoru’ imala sam višestruku korist. Ovo je sjajna prilika za svakog psihologa, posmatrala sam ljude na ostrvu iz psihološke perspektive. Bilo je vrlo zanimljivo, s obzirom na to da smo svi birani da budemo različiti, intelektualno, iz različitih socijalnih situacija… ‘Survivor’ je vrsta socijalnog eksperimenta jer je ostrvo socijalno opustošeno, budući da nema hrane, sredstava za higijenu, nama bliskih ljudi, a s druge strane si osuđen da budeš sa ljudima koji su ti nametnuti“, rekla je ona dodatno.

Hana Stamatović
foto: Printscreen/Facebook

„Kada smo se vratili iz Paname, svi smo bili potpuno izgubljeni jer na ostrvu nema zvukova, osim šuma talasa, te nam je bilo čudno da čujemo muziku, buku na ulicama… Čula su nam se obogatila i izoštrila nakon svih restrikcija“, rekla je ona dodatno.

Kao mala se bavila atletikom.

„U petom razredu osnovne sam došla da treniram u AK Partizan kod čuvenog Franje Mihalića, koji je odmah osetio da mogu da budem dugoprugaš. Obožavam da trčim, trčanje je borba sa samim sobom i puno toga mi je pružilo. Bila sam treća Srpkinja na Beogradskom maratonu prošle godine, reprezentativac sam Srbije u planinskom trčanju…“, rekla je Hana svojevremeno i objasnila kako je došlo do susreta sa bivšim američkim predsednikom Džimijem Karterom.

„Ja sam u Americi završila srednju školu i trčala sam za svoju školu u državi Džordžija. Sredinom 2000. godine jednu trku je organizovao upravo Karter, koji mi je dodelio pehar kada sam pobedila. Imala sam priliku da ga upoznam i porazgovaram sa njim. On je vrlo pristupačna i topla osoba i interesovao se za stanje u Srbiji nakon bombardovanja 1999. To mi je bila posebna čast naročito što je posle toga dobio i Nobelovu nagradu za mir“, rekla je ona za pomenuti medij.

Zbog svog avanturističkog duha, često je dolazila i u opasne situacije.

„Moja drugarica i ja smo pre dve godine išle da upoznamo Maroko. Samo smo kupile avionsku kartu i krenule u istraživanje. Posle nekog vremena našle smo se u pustinji i shvatile da nas prate trgovci belim robljem. Bile smo prinuđene da se krijemo u podrumu jedne marokanske porodice, a u celu stvar se umešala i policija tako da smo jedva izvukle živu glavu“, rekla je ona.

Stamatović je svojevremeno bila gošča podkasta „Originalni glas“ sa Jelenom Đoković.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

08:55

IDEJA VITEŠTVA U SRBIJI NIKAD NIJE UMRLA Jedan mladić pravi oklope kakve je imao despot Lazarević ZNATE LI ŠTA SU BRNJE i BASINET?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track