KAMILA NASLEĐUJE KRUNU ZA KOJU SE VEŽE PROKLETSTVO: Uprljana PROLIVENOM KRVLJU, a sad će se naći na NJENOJ GLAVI! Evo kako izgleda
Foto: Profimedia

DORAĐUJU JE ZBOG KRALJCE SUPRUGE

KAMILA NASLEĐUJE KRUNU ZA KOJU SE VEŽE PROKLETSTVO: Uprljana PROLIVENOM KRVLJU, a sad će se naći na NJENOJ GLAVI! Evo kako izgleda

Pop kultura -

Bakingemska palata potvrdila je koju krunu će kraljica Kamila nositi na krunisanju kralja Čarlsa u Vestminsterskoj opatiji 6. maja, a njome će odati počast svojoj svekrvi, pokojnoj kraljici Elizabeti.

Kamila će biti krunisana krunom kraljice Marije tokom istorijskog događaja 6. maja.

Ovo je prvi put u novijoj istoriji da će se tokom krunisanja kraljice supruge koristiti već postojeća kruna umesto izrade nove.

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls, kraljica Elizabeta
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Palata kaže da je odluka o tome donesena "u interesu održivosti i učinkovitosti".

Međutim, palata kaže da će "Crown Jeweler" uneti neke manje izmene i dodatke "u skladu s dugogodišnjom tradicijom da je umetanje dragulja jedinstveno za tu priliku i odražava individualni stil kraljice supruge".

Dijamant, Velika Britanija, Kruna
foto: Profimedia

Promene će dovesti do resetovanja krune s dijamantima Cullinan III, IV i V, koji su godinama bili deo lične kolekcije nakita kraljice Elizabete i često ih je nosila kao broševe.

Dijamanti Cullinan III i Cullinan IV, koji kada se nose zajedno čine broš, navodno vrede više od 50 miliona funti.

Dijamanti su ugrađivani u ovu krunu u prethodnim prilikama - uključujući i za krunisanje kralja Džordža V i kraljice Marije 1911. godine.

kraljica Elizabeta majka, kralj Džordž
foto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Osim toga, četiri odvojiva luka krune biće uklonjena kako bi kruna dobila novi izgled u poređenju s onim kad ju je kraljica Marija nosila pre više od 100 godina.

Kruna je izvorno naručena za kraljicu Mariju 1911. godine, a izradio ju je draguljar Garrard’s. Sada je uklonjena iz londonskog tornja, gde se čuva, radi izmena uoči krunisanja 6. maja.

Već je potvrđeno da će kralj Čarls biti krunisan krunom svetog Edvarda tokom istorijskog događaja u Vestminsterskoj opatiji. I ona je bila uklonjena iz londonskog tornja radi izmena, ali je sada vraćena.

sahrana kraljice Elizabete, kraljica Elizabeta
foto: Kirsty Wigglesworth / MirrorPix / Profimedia

Poslednja supruga koja je krunisana uz kralja bila je kraljica Elizabeta, kraljica majka, supruga kralja Džordža VI 1937. godine.

Njenu krunu je takođe izradila draguljarska firma Garrard, a prepoznatljiva je po svoja četiri poluluka.

Najistaknutije obeležje je dijamant Koh-i-Noor koji teži više od 100 karata, a takođe je bio ugrađen u krune kraljice Aleksandre, supruge kralja Edvarda VII i kraljice Marije.

kralj Čarls, Kamila Parker
foto: Dan Kitwood / PA Images / Profimedia

Dragulj potiče iz mogulskog vladara 1628. godine i služio je kao simbol moći.

Britanija ga je kupila nakon anglo-sikhskih ratova i "poklonila" ga kraljici Viktoriji 1850. godine od strane desetogodišnjeg Dulipa Sajna, poslednjeg cara Sikha.

Međutim, navodno ga je dobila tek nakon što je majka mladog naslednika pandžabskog prestola držana u zatvoru i on je bio prisiljen da ga potpiše. U Indiji je pokrenuta kampanja koja poziva Britaniju da vrati kamen.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track