PREMINUO JEDAN OD NAJVEĆIH DŽEZ MUZIČARA U ISTORIJI: Njegov život obeležila je velika tragedija
Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

U 90. GODINI

PREMINUO JEDAN OD NAJVEĆIH DŽEZ MUZIČARA U ISTORIJI: Njegov život obeležila je velika tragedija

Pop kultura -

Američki saksofonista Vejn Šorter, autor nekih od najhvaljenijih džez kompozicija, umro je u četvrtak u 90. godini, pišu američki mediji. Šorterov izdavač, Elis Kingsli, potvrdila je smrt slavnog muzičara za New York Times i Washington Post.

Šorter se proslavio svirajući tenor saksofon s bubnjarom Artom Blejkijem kasnih pedesetih, a šezdesetih je svirao u kvintetu Majlsa Dejvisa s pijanistom Herbijem Henkokom, basistom Ronom Karterom i bubnjarom Tonijem Vilijamsom.

Autor je nekih od najpoznatijih pesama kvinteta kao što su E.S.P. i Nefertiti. Dejvis ga je prozvao "osobom od ideja u njegovom bendu, konceptualizatorom niza muzičkih ideja koje smo sproveli", te osobom koja je shvatila i "da je sloboda u muzici sposobnost poznavanja pravila kako bi mogla da se zaobilaze". Šorterovo autorstvo hvalio je i Henkok.

1985. mu je umrla ćerka

Šorter je šezdesetih vodio svoj bend koji je proizveo niz albuma, uključujući "Juju", "Speak No Evil" i "Adam‘s Apple", s jednim od najvećih džez standarda - "Footprints".

Šorter je bio suosnivač slavnog džez fjužn sastava Weather Report dok je prelazio na sopranski saksofon, a taj sastav, osnovan 1969, osam godina kasnije snimio je jednu od najprodavanijih džez ploča svih vremena - "Heavy Weather". Od ostalih slavnih ploča izdvaja se "Native Dancer" s brazilskim muzičarom Miltonom Nascimentom.

Šorter je 2000. osnovao svoju prvu stalnu akustičnu grupu s pijanistom Danilom Perezom, basistom Džonom Patitulijem i bubnjarom Brajanom Blejdom. Bend je objavio četiri lajv albuma. S pevačicom i basistkinjom Esperanzom Spalding napisao je operu "Iphigenia", koja je premijerno izvedena 2021.

Šorter je doživeo tragediju kad mu je 1985. umrla ćerka koju je imao sa svojom drugom suprugom Anom Marijom Patricio. Patricio je poginula u eksploziji aviona nedugo nakon poletanja iz Njujorka 1996. godine.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track