PREMINUO LEGENDARNI PRODUCENT KOJI JE OTKRIO RAMONSE I MADONU: Izgubio bitku sa opakom bolešću, a pratile su ga strašne TRAGEDIJE
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

velika tuga

PREMINUO LEGENDARNI PRODUCENT KOJI JE OTKRIO RAMONSE I MADONU: Izgubio bitku sa opakom bolešću, a pratile su ga strašne TRAGEDIJE

Pop kultura -

Muzički mogul Sejmor Stajn, koji je u velikoj meri doprineo karijerama pop kraljice Madone i američkog pank benda the Ramones, preminuo je u 80. godini nakon duge bitke s rakom, piše američki Variety.

Stajn je bio suosnivač diskografske kuće Sajr Rekords (Sire Records) i nekadašnji potpredsednik diskografske kuće "Warner Bros Records". Neka od slavnih imena muzičke industrije poput Dipeš Moda, Ajs Tija i njegovog Bodi Kaunta, grupa The Pretenders, The Smiths, The Cure kao i Sila, K.D. Lang sarađivala su s navedenim diskografskim kućama.

Stajn je rođen u Bruklinu 1942. godine, a u muzički biznis je ušao još kao tinejdžer i to u legendarni muzički časopis Bilbord. 1966. godine sa partnerom Ričardom Gotererom osnovao je Sire Records (koji je kasnije postao deo Warner Bros). Dok je Ričard 1974. godine napustio Sire, Stajn se bacio u potragu za novim talentima.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka Sire je izdavao rani rad bluz-rok grupe "Fleetwood Mac" i holandskog art rok benda Focus. Stajn je posebno pratio pank i post-pank kao i nju vejv scenu.

1975. godine su mu se pridružili the Ramones, koji su ga privukli "energijom i imidžim". Bend je za Sire izbacio čak jedanaest studijskih albuma. Jedan od najpopularnijih Sajerovih izvođača bili su i "Talking Heads" koji su tokom jedanaest godina izbacili devet platinastih i zlatnih albuma.

Najunosnijim otkrićem ispostavilo se ono američke pevačice Madone, koja je u vreme kada je Stajn otkrio bila relativno nepoznata izvođačica u klubovima na Menhetnu.

"Sejmorov muzički ukus je uvek nekoliko godina ispred onog drugih ljudi", rekao je nekadašnji menadžer grupe Talking Heads Gari Karfirst 2005. godine, prilikom Stajnovog ulaska u Kuću slavnih (Rock and Roll Hall of Fame).

"Odrastala sam okružena muzikom. Moje odrastanje nije bilo najkonvencionalnije, ali svoj život i odnos s ocem ne bih menjala ni za šta. On je bio brižan deda koji je uživao u svakom trenutku provedenom sa svoje tri unuke. Dao mi je ulitmativnu muzičku potku i svoj smisao za humor. Veoma sam zahvalna na svakom minutu koju je naša porodica provela sa njim i na činjenici da je muzika koju je dao svetu na pozitivan način uticala na živote velikog broja ljudi", rekla je njegova ćerka Mendi Stajn.

Penzionisao se 2018. godine, a brojne tragedije su ga pratile te poslednje decenije. Njegovu bivšu ženu lindu je ubi njen asistent 22007. godine, a ćerka Samanta Džejkobs je umrla od tumora na mozgu 2013. godine.

Iza njega je ostala ćerka Mendi Stajn, režiserka i producentkinja, 3 unuke i sestra En.

(Kurir.rs/Variety)

Bonus video:

03:39

Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track