EVO U KAKVIM KOČIJAMA ĆE ČARLS I KAMILA DOĆI NA KRUNISANJE: Jedna PRŠTI OD LUKSUZA, a drugu su svi pređašnji monarsi IZBEGAVALI!
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

SVI DETALJI KRUNISANJA

EVO U KAKVIM KOČIJAMA ĆE ČARLS I KAMILA DOĆI NA KRUNISANJE: Jedna PRŠTI OD LUKSUZA, a drugu su svi pređašnji monarsi IZBEGAVALI!

Pop kultura -

Kralj Čarls III i kraljica-supruga Kamila, voziće se u modernoj kočiji povodom ceremonije krunisanja u Vestminsteru, a u Bakingemsku palatu vratiće se okićeni ordenjem u zlatnom čudu iz 1762. godine.

Prva je tkzv. Diamond Jubilee State kočija koja ima udobna sedišta, klimu i amortizere, dok je druga, Gold State kočija, vrlo neudobna i "škripi poput starog broda".

Vožnju u nakićenoj kočiji, koja definitivno podseća na vozilo iz raskošno animirane bajke, kraljica Viktorija je opisala kao "uznemirujuću" i trudila se da izbegava njeno korišćenje.

Pričalo se da je još Vilijam IV koji je nosio nadimak "kralja mornara" pre preferirao plovidbu na "brodu koji se valja po nemirnom moru" nego vožnju u Gold State kočiji.

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls, kraljica Elizabeta
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

U zlatnoj kočiji se vozila i kraljica Elizabeta II, Čarslova majka, povodom svog krunisanja 1953. godine, kada je otvoreno za kočiju govorila da je "užasna".

Martin Oates, koji se u kraljevskoj ergeli bavi održavanjem i restauracijom kočija, rekao je za britanske medije da "dok se druga vozila ljuljaju napred-nazad, ovo se ljulja sa jedne strane na drugu".

Kraljica Viktorija
foto: Vikipedija

Ipak, tradicija je tradicija, a Gold State kočija je korišćena za svako krunisanje od 1831. godine i Čarls je svakako ne može izbeći. Svakako je srećan što može barem jedan deo puta da provede u udobnosti modernog vozila.

Nova kočija, Diamond Jubilee, koju je Elizabeta II prvi put koristila tokom svečanosti otvaranja Parlamenta 2014. godine, ima klimu, grejanje, prozori se otvaraju, pridržavaju ju je šest hidrauličnih stabilizatora i jako je udobna.

Ipak, mnogo je simbolike i u ovoj kočiji - naime, držači na sedištima potiču sa kraljevske jahte "Britannia", a u nju su ugrađeni i delovi ratnog broda Henrija VIII. Pozlaćena kruna na vrhu sačinjena je od hrasta sa broda "Viktorija", a u njoj se može smestiti kamera za snimanje putovanja.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

U subotu, 6.juna, kralj će u pratnji svojih gardista na konjima krenuti iz palate kroz glavna vrata, pa će proći kroz centar Londona, preko trga Trafalgar, pokraj Parlamenta, pa će doći u Vestminster gde će se krunisanje početi u 11 sati.

Istim putem će se vratiti i "kraljevska svečana povorka", uz pratnju britanske vojske i pripadnika vojske svih zemalja Commonwealtha i britanskih prekomorskih teritorija. Ipak, ruta je duga samo dva kilometara (u jednom smeru), što je tek četvrtina rute kojom je prošla kraljica Elizabeta II tokom svojih kraljevskih svečanosti.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track