CRNA GORA, MAKEDONIJA I BIH NE IDU NA EVROVIZIJI: Dve zemlje bivše Juge ne učestvuju ZBOG PARA, a evo zašto je Bosna SANKCIONISANA
Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

PROBAJTE

CRNA GORA, MAKEDONIJA I BIH NE IDU NA EVROVIZIJI: Dve zemlje bivše Juge ne učestvuju ZBOG PARA, a evo zašto je Bosna SANKCIONISANA

Pop kultura -

Takmičenje za pesmu Evrovizije održaće se od 9. do 13. maja, a ove godine mnoge zemlje koje su tradicionalno učestovale na ovom tamičenju povukle su učešće, a među njima su i naši susedi.

Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina odlučile su se da neće učestovati na Evroviziji 2023 koja će se održati u Britaniji.

Kaluš Orkestar, Evrovizija
foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Emiteri plaćaju naknadu za učešće u takmičenju, ali iznos se razlikuje u zavisnosti od veličine zemlje. Nakon što je prošle godine Rusija, koja je bila jedan od najvećih emitera, izbačena iz takmičenja zbog invazije na Ukrajinu, nekim zemljama povećani su troškovi.

Ukupno oko 5,8 miliona evra organizatori dobiju od nacionalnih emitera, ali suma koju plaća svaki učesnik se ne objavljuje. BBC, britanski nacionalni emiter, platiće između devet i 20 miliona evra za organizaciju događaja u Liverpulu u maju 2023.

Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska su procenile da su troškovi preveliki da bi mogli da učestvuju u takmičenju 2023. godine. Nijedna od tri zemlje se nije plasirala u finale ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije održanog u italijanskom Torinu.

- Osim velikih troškova za učešće, kao i troškova boravka u Velikoj Britaniji - suočili smo se i sa nezainteresovanošću sponzora, pa smo odlučili da taj budžet usmerimo na finansiranje tekućih i planiranih nacionalnih projekata - saopšteno je iz Radio-televizije Crne Gore.

Povećane naknade za učešće i energetska kriza u Severnoj Makedoniji razlozi su kojima Makedonska radio-televizija opravdava najavljeno neučešće na Evroviziji ove godine.

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale. Nakon toga oni su prestali da učestvuju na takmičenju.

- Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - objasnila je svojevremeno šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović za Dnevni avaz i dodala:

- Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka.

To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji

(Kurir.rs/BBC.com)

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track