EVO ZAŠTO SVI SA NESTRPLJENJEM OČEKUJU KANSKI FESTIVAL: Takmičenje za ZLATNU PALMU samo što nije počelo: Prikazivaće se 19 filmova
Foto: Boyer David/ABACA / Abaca Press / Profimedia

počinje uskoro

EVO ZAŠTO SVI SA NESTRPLJENJEM OČEKUJU KANSKI FESTIVAL: Takmičenje za ZLATNU PALMU samo što nije počelo: Prikazivaće se 19 filmova

Pop kultura -

U takmičarskoj selekciji 76. Kanskog festivala, koji se održava od 16. do 27. maja, naći će se ukupno 19 filmova, a moglo bi da im se pridruži i 20, „Ubice cvetnog meseca” Martina Skorsezea, sa omiljenim glumcima Leonardom Dikapriom i Robertom De Nirom.

Za sada je predviđeno da film bude prikazan van konkurencije, ali bi festival voleo da ga vidi u konkurenciji za Zlatnu palmu. Fremo je rekao da je u tom smislu upućen zahtev producentima Paramaunt i Epl TV i da je važno da dobiju odgovor pre početka festivala.

festival u Kanu
foto: Estelle Carlier / Starface / Profimedia

Od 19 filmova u trci za Zlatnu palmu, šest su dela ženskih rediteljki, među kojima su Italijanka Alis Rorvaher i novopridošla Senegalka Ramata-Tulaje Si, koja je upravo predstavila svoj prvi film.

- Šest žena reditelja u konkurenciji, do sada taj broj nikada nije dostignut - rekao je Tijeri Fremo novinarima.

Osim toga, festival će otvoriti film „Žana du Bari“ (Jeanne du Barri) francuske rediteljke Mejven, koji obeležava veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije. Nekoliko reditelja koji su ranije osvojili Zlatnu palmu ove godine se vraćaju u takmičarski program, među njima Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti.

festival u Kanu
foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia

Ove godine se u takmičarskom delu mešaju mladi reditelji koji retko dolaze ili su ovde prvi put sa veteranima čija su imena, rad i radovi poznati. U zvaničnoj selekciji, koja uključuje i filmove van konkurencije, predstavljene u sekciji "Određeni pogled" ili na specijalnim projekcijama, nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije, dodao je Fremo. Među njima je i film iz Mongolije, prvi put u istoriji festivala, a veliko je prisustvo i afričkih filmova.

Među očekivanim vrhuncima 76. Filmskog festivala u Kanu biće projekcija petog filma Indijane Džonsa, a planirano je i odavanje počasti njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu.

(Kurir.rs/ekspres.net)

Bonus video:

01:07

Održan tradicionalni folklorni festival „3. mart” naroda Li i Mijao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track