TINA TARNER PEVALA U ZEMUNU, ZAVRŠILA I U SKADARLIJI: Karta u Srbiji koštala 120 dinara, a sve je organizovao "ZUBAR"
Foto: Damir Dervišagić, EPA/Sebastiao Moreira

hit detalji tininih poseta srbiji

TINA TARNER PEVALA U ZEMUNU, ZAVRŠILA I U SKADARLIJI: Karta u Srbiji koštala 120 dinara, a sve je organizovao "ZUBAR"

Pop kultura -

Pevačica Tina Tarner preminula je sinoć u svojoj kući u okolini Ciriha nakon duže bolesti, a vest o tome potvrdila je njena portpalorka. Ovo je tragičan gubitak za svetsku javnost, a izuzetak nije ni publika iz Srbije koja je zaista obožavala kraljicu roka.

Tina je u Srbiji bila tri puta. 1974. 1979, a zatim i 1990. godine. Tina Tarner je 1990. održala koncert na stadionu Fudbalskog kluba "Galenika" u Zemunu. Bio je to njen poslednji nastup u Beogradu kada je bila na vrhuncu popularnosti. O tom koncertu sada je pisao Vojislav Nedeljković.

Bilo je leto 1990. Topao dan 19.august. Krenuo sam peške u komšiluk na stadion tadašnje Galenike, kasnije F.K. Zemun....

Posted by Vojislav Nedeljković on Wednesday, 24 May 2023

- Bilo je leto 1990. Topao dan 19.august. Krenuo sam peške u komšiluk na stadion tadašnje Galenike, kasnije F.K. Zemun. Zastao je žuti automobil iz koga je provirio Dragi Jelić sa pitanjem “gde ćeš”? Rekoh “ja na koncert, a ti”? “Upadaj” komandova Dragi, te se parkirasmo na Pole Position kod stadiona. Divna atmosfera, razne generacije na jednom mestu. U pratećem bendu su bile zvezde poput Džona Majlsa, legendarnog engleskog klavijaturiste i gitariste, zatim gitariste Lorija Vilsfilda i Timija Kapela na saksofonu i klavijaturama. I veličanstvena, vrlo teško ponovljiva Tina Tarner koja je ušla preko spuštajućih stepenica. Ako je neka žena u istoriji muzike bila simbol energije, emocije, strasti, pevanja i rolerkostera životnog putešestvija to je Tina Turner (rodjena kao Anna Mae Bullock). Zbogom Tina, ostaćeš ne samo na tonskim i video zapisima, nego pre svega u srcima - napisao je na svom fejsbuk profilu voditelj.

Tina Tarner
foto: Helmut Reiss / United Archives / Profimedia

Tinine posete Beogradom pune su anegdota, a Bora Đorđević otkrio je za "Kurir" jednu koja je nastala kada je Tinin nastup u Beogradu organizovao Dom omladine:

- Jedno od gostovanja Tine Tarner u BG organizovao je Dom omladine. Tu je čovek za sve bio izvesni Zubar. On je stvarno bio zubar po profesiji, ali, kako je i mnogo pio, ruke su mu se tresle, pa nije mogao da se bavi svojim poslom. Njemu su dali da bude Tinin pratilac za vreme boravka u BG. Legenda kaže ( a i pok. Zubar je pričao) da nije imao pojma gde će sa Tinom i da ju je odveo u bioskop 20. oktobar, koji je prikazivao filmove B produkcije. Okupljeni tapkaroši, uglavnom Romi, ispred bioskopa su dovikivali: E, Zubar, gde si našao ovu našu?

Priča se da je Zubar imao istu ulogu i prilikom gostovanja Rej Čarlsa. Stalno su igrali šah. Čarls nije hteo da krene za Ljubljanu dok i Zubar ne uđe u avion. Da igraju šah. Moguće da Peca Popović zna više o tome. Meni je to pričao Zubar, lično.

Ostaće upamćena i fotografije Tine Tarner iz jedne kafane u Skadarliji. Ona je sa svojom ekipom posetila ovu kafanu nakon nastupa u "Pioniru" 1974. godine, a karta za njen nastup tada je koštala 120 dinara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:37

TINA TARNER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track