ZLATNA PALMA OTIŠLA U ŽENSKE RUKE TEK TREĆI PUT: Rediteljka potkačila Emanuela Makrona i žestoko ga iskritikovala
Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia

neverovatno

ZLATNA PALMA OTIŠLA U ŽENSKE RUKE TEK TREĆI PUT: Rediteljka potkačila Emanuela Makrona i žestoko ga iskritikovala

Pop kultura -

Na 76. filmskom festivalu u Kanu najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu, osvojio je u subotu film Anatomija pada, sudska drama u režiji francuske rediteljke Žistin Trije.

Trije je time postala treća rediteljika koja je osvojila prestižnu nagradu festivala u Kanu. Psihotriler "Anatomija pada" govori o uspešnoj i modernoj autorki koja je optužena za ubistvo svog muža.

Prihvatajući Zlatnu palmu za film Anatomija jednog pada, Žistin Trije je istakla da je "komercijalizacija kulture koju neoliberalne vlasti podržavaju vodi uništavanju francuske kulturne izuzetnosti".

Bez kulturnog nasleđa ona, kako kaže, ne bi bila tu gde jeste. Rediteljka se u govoru posebno osvrnula na francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je prošlog meseca potpisao kontroverzni zakon za podizanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine.

Proteste protiv reforme penzionog sistema koji su izbili nazvala je "istorijskim".

"Ovi protesti su ugušeni na šokantan način", istakla je Žistin Trije.

Njen govor izazvao je brz odgovor francuske ministarke kulture Rime Abdul Malak, koja je rekla da je srećna što je Zlatna palma otišla u ruke francuske rediteljke, ali da je iznenađena njenim rečima.

"Ovaj film ne bi video svetlo dana bez našeg modela finansiranja francuskih filmova, koji omogućava raznovrsnost jedinstvenu u svetu. Ne zaboravimo to", napisala je ministarka na Tviteru, piše RTS.

Žistin Trije, Kanski festival 2023
foto: MUSTAFA YALCIN / AFP / Profimedia

Grand pri je dobio film Zona interesa u režiji britanskog redatelja Džonatana Glecera. Glazera.

Film rekonstruiše porodični život zapovednika koncentracionog logora Aušvica kako bi podsetio na tezu o "banalnosti zla". Zastrašujuć pogled na idilični porodični život nemačkog vojnika stacioniranog u nacističkom logoru smrti temelji se na istoimenom romanu Martina Ejmisa, koji je umro za vreme trajanja festivala.

Aki Kaurismaki dobio je nagradu žirija za Palo lišće.

Francuski reditelj Tran An Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za The Pot-au-Feu, priču o sredovečnoj ljubavi i kulinarskom uživanju koja se odvija u Francuskoj, ponovno okupivši bivše partnere u stvarnom životu Žilijet Binoš i Benoa Mežimela.

Harison Ford
foto: Printscreen/Variety

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Koji Jakušo za ulogu čistača toaleta u filmu Vima Vendersa Savršeni dani, a žensku Merve Dizdar za Suve biljke, školsku dramu o učitelju čija je karijera ugrožena optužbom za seksualno zlostavljanje. U konkurenciji za nagradu ove je godine bio 21 film.

Majkl Daglas
foto: Dave Bedrosian / imago stock&people / Profimedia

Počasnu Zlatnu palmu pre nekoliko dana dobili su Majkll Daglas i Harison Ford.

Bonus video:

01:07

GLUMAC PREŠAO 600 KILOMETARA PEŠICE DA BI POMOGAO DECI SA AUTIZMOM: Nisam ni slutio kakvo ću iskustvo doživeti na tom putu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track