TUŽNA SUDBINA PRINCA KOJI NIJE ZNAO GDE MU JE KUĆA: Britanska kraljevska porodica posle 150 godina ne želi da vrati njegove kosti!
Foto: Printscreen

ŽELEO JE KUĆI

TUŽNA SUDBINA PRINCA KOJI NIJE ZNAO GDE MU JE KUĆA: Britanska kraljevska porodica posle 150 godina ne želi da vrati njegove kosti!

Pop kultura -

Car Tevodros II, Alemajehuov otac, vladao je Abisinijom, delom današnje Etiopije, od 1855. godine. 1862. zatražio je od britanske vlade pomoć u oružju i taktičarima koji su mu bili potrebni u ratovima protiv susednih plemena. Britanci nisu odgovorili.

Besan zbog ovakvog tretmana, Tevodros se odlučio za drastični potez - uzeo je nekoliko Evropljana za taoce, uključujući i britanskog konzula, kapetana Čarlsa Kamerona.

@bbcnews Queen Victoria took an interest in Prince Alemayehu and arranged for his education. His family’s request to have his remains sent back to Ethiopia has been declined. #Ethiopia #History #WindsorCastle #BuckinghamPalace #BBCNews ♬ original sound - BBC News

Odgovor Britanaca bio je munjevit! Nakon što su pregovori propali, poslali su velike vojne snage da udare na Abisiniju. Borbe su se završile kada su taoci oslobođeni, a Tevodros se ubio da ne bi bio zarobljen.

Britanci su tada uzeli i sa sobom poveli njegovu suprugu, caricu Tiruvork Vube i sina prestolonaslednika, sedmogodišnjeg princa Alemajehua. Ovaj postupak pravdan je tvrdnjom da su ih time zaštitili kako ih ne bi zarobili i ubili Tevodrosovi neprijatelji.

Ipak, osim carske porodice, osvajači su u Britaniju poneli i ogromno blago - zlato, ali i hiljade kulturnih i verskih artefakata. Kažu da je bilo potrebno 15 slonova i skoro 200 mazgi da se sve što je opljačkano ponese.

Nigde nije bio srećan

Nesrećna sudbina mladog princa uskoro je postala još tužnija. Tokom putovanja u Britaniju, majka mu se razbolela i dečak je ostao potpuno sam.

@vicenews Prince Alemayehu was taken to the UK in 1868 after a British military operation raided his family’s fortress in what is now part of Ethiopia. #princealemayehutewodros #britishhistory #royalfamily #blackaristocrat #colonialism #stolenartifacts #museum #windsorcastle #queenvictoria #ethiopia ♬ original sound - VICE News

Po dolasku u Britaniju, u junu 1868, Alemajehuov status siročeta privukao je pažnju kraljice Viktorije. Kraljica je upoznala dečaka u svojoj kući za odmor na ostrvu Vajt kod južne obale Engleske. Odlučila je da ga finansijski podrži i dala ga je na brigu kapetanu Tristramu Čarlsu Sojeru Spidiju, čoveku koji je bio u pratnji princa iz Etiopije.

Kapetan Spidi je mnogo putovao, pa je zahvaljujući njemu i mali princ obišao mnoge delove sveta, uključujući i Indiju. Kako je dečak malo porastao odlučio je da je vreme da dobije formalno obrazovanje.

Prvo je pohađao britansku javnu školu ragbija, a zatim i Kraljevski vojni koledž u Sandhurstu. Ni na jednom od ova dva mesta Alemajehu nije bio srećan. Nije uspevao da se uklopi, a ima navoda i da je bio žrtva podsmeha i maltretiranja od strane drugih đaka. Na kraju je odlučeno da bude podučavan u privatnoj kući u Lidsu.

Princ je želeo da se vrati kući. Često je govorio o svojoj domovini koje se sve slabije sećao. Povratak mu u prvo vreme nije bio dozvoljen, a posle nije ni bio moguć jer se razboleo.

Veruje se da je 1879. Alemajehu verovatno dobio upalu pluća. Kraljica je poslala najbolje moguće lekare, ali nije mu bilo pomoći - etiopski princ umro je 14. novembra 1879. kada mu je bilo samo 18 godina.

Vest o njegovoj smrti rastužila je kraljicu Viktoriju. U svom dnevniku je zapisala kako je princ bio dobar i ljubazan dečak i kako je žalosno što je umro tako daleko od porodice. Takođe je spomenula koliko je dečak bio veoma nesrećan.

- Veoma sam ožalošćena i šokirana kada sam dobila vest da je taj dobri Alemajehu preminuo jutros. To je mnogo tužno! Sasvim sam, u stranoj zemlji, bez ijedne osobe ili rođaka. Njegov život nije bio srećan, pun teškoća svake vrste, i bio je tako osetljiv, misleći da ljudi bulje u njega zbog njegove boje kože... Svima je mnogo žao - zapisala je ona.

Kraljica je organizovala da Alemajehu bude sahranjen u katakombama kapele Svetog Đorđa u zamku Vindzor u kojoj se nalaze i članovi kraljevske porodice.

Iznad njegovog groba položena je ploča na kojoj piše: “Kada sam bio stranac, primili ste me”.

“Vratite princa kući!”

Zahtevi da se posmrtni ostaci princa Alemajehua vrate u Etiopiju nisu novi. Godine 2007. tadašnji predsednik Girma Volde-Giorgis uputio je zvaničan zahtev kraljici Elizabeti II ali je on odbijen.

Opet, nedavno je upućen još jedan poziv britanskim vlastima da ostatke princa vrate u njegovu domovinu, međutim - odgovor je isti.

U saopštenju Bakingemske palate navodi se da bi uklanjanje Alemajehuovih ostataka iz katakombi kapele Svetog Đorđa verovatno uticalo na druge koji su tamo sahranjeni. Dodaje se da su osetljivi na želju i potrebu da se oda počast Alemajehuovom sećanju i da imaju “odgovornost da sačuvaju dostojanstvo preminulih”.

Palata je dodala da su zahtevi za posetu etiopskih zvaničnika kapeli odobreni.

To, međutim, nije dovoljno za neke, uključujući i potomke Alemaiehuove porodice.

- Želimo da se njegovi ostaci vrate kao porodica i kao Etiopljani, jer Velika Britanija nije zemlja u kojoj je rođen - rekao je za BBC Fasil Minas, potomak abisinske kraljevske porodice.

I Abebeč Kasa, drugi potomak, ističe da Alemajehuovi ostaci moraju da se vrate jer im nije mesto u stranoj zemlji.

- Kad god pomislim na njega, plačem. Ako pristanu da vrate posmrtne ostatke, doživela bih to kao da se vratio kući živ - kaže.

Porodica se nadala da bi drukčiji odgovor mogao stići od novokrunisanog kralja Čarlsa III. Ipak, u doglednoj budućnosti, nema naznaka da će Britanija promeniti svoj stav.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/Istorijski zabavnik)

Bonus video:

01:03

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA NINE PRLJA: Od svetla marine u Dubaiju do krijumčarenja kokaina i odsjaja metalnih rešetaka zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track