I OVO SMO PRVI RADILI: Pre više od pola veka U SRBIJI SNIMLJEN FILM O OPENHAJMERU! Naša verzija donosi drugačiju priču o naučniku
Foto: Taramount film

možda niste znali

I OVO SMO PRVI RADILI: Pre više od pola veka U SRBIJI SNIMLJEN FILM O OPENHAJMERU! Naša verzija donosi drugačiju priču o naučniku

Pop kultura -

Pravi bioskopski hit ovog leta biće film "Openhajmer" Kristofera Nolana, koji je premijerno prikazan prošlog vikenda. Ostvarenje je uspelo da zaradi više od 80 miliona dolara na blagajnama do sada, a i u Srbiji vlada veliko interesovanje.

Openhajmer
foto: Taramount film

I dok kritičari pišu hvalospeve o genijalnom scenariju i režiji Oskarovca, malo je poznato da je upravo Robert Openhajmer bio tema interesovanja domaće kinematografije i to 1970. godine.

Zanimljivo je da je televizija Beograd još pre pola veka snimila svoju verziju filma o kontroverznom fizičaru Robertu Openhajmeru pod nazivom "Slučaj Openhajmer". Drama je nastala u režiji Arsenija Jovanovića i scenariju nemačkog pisca Rajnarda Kipharda.

Sinopsis "Slučaj Openhajmer"

Radnja filma prati američkog fizičara Roberta Openhajmera, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio na čelu istraživačkog rada za proizvodnju atomske bombe, te sa pravom nosi epitet njenog tvorca, odnosnao oca.

Slučaj Openhajmer, Openhajmer
foto: Printscreen YouTube

Međutim, kontorverzni naučnik sa tog položaja smenjen je 1953. godine zbog neslaganja sa Američkom atomskom komisijom u pogledu izrade hidrogenske bombe. Istraga koja se protiv njega vodila u zloglasno vreme antikomunističke histerije i "lova na veštice" za vreme vladavine senatora Mekartija, svedočanstvo je o velikoj moralnoj i psihološkoj dilemi u kojoj su se nalazili naučnici te epohe.

Glumačka podela

Roberta Openhajmera glumi proslavljeni domaći glumac Branko Pleša, koji je na dramatičan način, kao i njegov mlađi kolega Kilijan Marfi, izneo sve moralne dileme koje je imao fizičar.

Slučaj Openhajmer, Openhajmer
foto: Printscreen YouTube

Petar Banićević je glumio tužioca kog je maestralno izneo Džejson Klark u novom Nolanovom filmu, dok su parnjaci sa istom ulogom između ostalog bili i Predrag Tasovac i Toni Goldvin, Stojan Dečermić i Kejsi Aflek, Marko Todorović i Beni Safdi, Rade Marković i Dejvid Krumholc, piše Danas.

Pored same teme koja je moderna za to vreme, drugačiji pristup celoj donosi i krajnje progresivna i uzbudljiva muzika Radomira Mihajlovića Točka.

Openhajmer
foto: Taramount film

Podsećamo, film "Openhajmer" Kristofera Nolana, od četvrtka je na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije. Vlada veliko interesovanje među domaćom publikom, te je ostvarenje tokom premijernog vikenda zaradilo neverovatnih 19 miliona dinara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:32

PRISUSTVOVAĆEMO STVARANJU ISTORIJE! Miloš Biković otkrio za Kurir šta nam donosi prvi film sniman u KOSMOSU - IZAZOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track