IMALA RAZBIJENU LOBANJU, A NA VRATU SU BILI UOČENI TRAGOVI DAVLJENJA: Jeziva smrt najlepše devojčice na svetu i danas je MISTERIJA
Foto: Printscreen/Instagram

slučaj šokirao svet

IMALA RAZBIJENU LOBANJU, A NA VRATU SU BILI UOČENI TRAGOVI DAVLJENJA: Jeziva smrt najlepše devojčice na svetu i danas je MISTERIJA

Pop kultura -

Dečija kraljica lepote Džonbenet Patriša Remzi ubijena je 26. decembra 1996. kada je imala samo šest godina, a njen slučaj šokirao je ceo svet.

Amerikanka je rođena 6. avgusta 1990. kao mlađe od dvoje dece Patriše i Džona Beneta Remzija. Njeno ime je kombinacija majčinog i očevog, a njen brat Burk se rodio tri godine ranije. Počela se baviti modelingom u vrtiću, a pronađena je mrtva oko 13 sati 26. decembra 1996. u podrumu u porodičnoj kući, sedam sati nakon što je prijavljeno da je nestala.

Džonbenet Ramzi
foto: Profimedia

Imala je razbijenu lobanju i na vratu su joj bili tragovi davljenja i svezano uže što je bio i uzrok njene smrti. Njeni roditelji su shvatili da je Džonbenet nestala kada su našli na stepenicama kraj kuhinje rukom napisanu poruku u kojoj se traži otkupnina za nju od 118.000 dolara (današnjih 194.000 dolara).

FBI-ju se činio zahtev od pola stranice predugačak i netipičan te im je bilo čudno što je ostavljen na mestu zločina. Činilo im se da je sve bilo namešteno jer nije bilo otisaka prstiju osim od majke Patriše i policajaca.

Poruka je bila napisana hemijskom i papirom iz doma Remzijevih. Policajci su rekli da su postojale indikacije da je autorka teksta Patriša, no nedostajalo je dodatnih dokaza. Forenzički patolog Majkl Bajden sa 60 godina iskustva je rekao da tako nešto još nije video i smatrao je da zahtev za otkupninom nije ostavio neki stranac. Na sudu nisu hteli da optuže majku zbog nedovoljno dokaznih materijala.

Džonbenet Ramzi
foto: Profimedia

U trenutku smrti Džonbenet, niko osim njene porodice nije bio u kući, odnosno nisu nađeni tragovi provale i prilikom pretrage policajci su propustili pogledati u podrum. Kasnije ju je iza vrata zatvorenih po sredini pomoću daske pronašao otac Džon. Doneo ju je u gornji deo kuće pa su forenzičari rekli da je mesto zločina kontaminirano.

Na devojčici nije nađeno seme, no policija je otkrila da je imala vaginalne povrede. U kuhinji je kasnije nađeno voće u činiju koje je Džonbenet jela, ali roditelji se nisu sećali da su joj to dali za obrok. Na posuđu su pronađeni otisci njenog tada devetogodišnjeg brata Burka. Roditelji su ga branili i rekli da je spavao celu noć.

Džonbenet Ramzi
foto: Profimedia

Forenzičari su 2003. oslobodili članove porodice bilo kakve sumnje jer su našli DNK nepoznatog muškarca na donjem vešu devojčice. Učiteljica Aleksis Valoran Rejč je 15. avgusta 2006., kada je imala 41 godinu, priznala na Tajlandu da je ubila Džonbenet, a uskoro je otkriveno da je to laž. Muškarac poznat kao Džon Mark Kar, koji je objavio i da je transrodna žena, rekla je da je drogirala, seksualno napala i slučajno ubila devojčicu.

Pritom je ispričala samo detalje koji su bili javno objavljeni i nije nađen nijedan dokaz koji ga je povezivao s mestom zločina. Usto, nije bila drogirana prilikom ubistva.

Ubica Džonbenet nikad nije pronađen, a postojalo je nekoliko teorija policije. Najviše su verovali u to da je neko od članova porodice ubio devojčicu jer nije bilo provale i smatrali su da ju je verovatno majka Patriša ubila u trenutku besa zbog mokrenja u krevetu. Da nešto Remzijevi kriju, činilo im se i jer nisu baš sarađivali s policijom te su se skrivali iza svojih advokata.

Džonbenet Ramzi
foto: Profimedia

U CBS-ovoj dokumentarnoj seriji 'The Case of: JonBenét Ramsey' su istražili dokaze i sugerisali da je brat Burk udario devojčicu činijom jer mu je ukrala voće. Deo stručnjaka je sumnjao u komšije zbog traga neidentifikovane čizme pokraj tela Džonbenet.

(Kurir.rs/Story.hr)

Bonus video:

00:26

Hapšenje osumnjičenog za teško ubistvo na Voždovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track