ŠINEJD O'KONOR ISPRAĆENA NA VEČNI POČINAK! Ceo svet lije suze zbog njenog odlaska: Slavna pevačica sahranjena uz svoje pesme
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

TUGA

ŠINEJD O'KONOR ISPRAĆENA NA VEČNI POČINAK! Ceo svet lije suze zbog njenog odlaska: Slavna pevačica sahranjena uz svoje pesme

Pop kultura -

Irska kantautorka i pevačica, koja je preminula 26. jula u svojoj 56. godini, sahranjena je danas u irskom gradiću Breju, a na večni počinak ispratili su je, pored porodice i prijatelja, i brojni obožavaoci njenog muzičkog stvaralaštva, ali i kolege uz note Boba Marlija i njene vanvremenske pesme.

Porodica preminule muzičarke Šinejd O'Konor održala je jutros privatni pomen kojem je prisustvovao i predsednik Irske Majkl Di Higins. Iako su mnogi koji su je voleli i poštovali želeli da priustvuju oproštajnom činu, pevačica je sahranjena u krugu najbližih prema muslimanskim običajima, s obzirom na to je promenila veru pre nekoliko godina.

Šinejd O'Konor
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ipak, njena porodica je dozvolila mnogobrojnim fanovima da odaju poslednji pozdrav svom idolu, što su oni i učinili, dok je ceremonija sahrane bila dostupna samo uskog krugu krvnih srodnika i najbližih prijatelja.

Ruta sahrane je, inače, počela u ulici "Strand Road" i kretala se duž obale do drugog kraja puta, gde je njena porodica nasatvila sama do groblja.

Ispraćena uz svoje pesme

Odluka porodice da se pevačica sahrani baš tu bila je podstaknuta činjenicom da je Šinejd volela da živi u Breju, prenosi "Dejli Mejl".

U čast Šinejd O’Konor, koja nikad nije uspela da preboli i prihvati smrt sina, koji je izvršio sasamoubistvo pre 18 meseci, pre nekoliko dana napravljena je ogromna instalacija na brdu sa pogledom na ovaj irski primorski grad u kojem će biti sahranjena. Slovima veličine devet metara ispisana je poruka "Eire <3 Sinead" (Irska volo Šinejd) koja je bila vidljiva iz aviona.

Znak je napravljen od reciklirane plastike u gradu u kojem je Šinejd provela 15 godina.

Pre sahrane puštane su njene omiljene pesme, a tokom ceremonije oglasio se Ričard Sibruk, izvršni kreativni direktor "The Tenth Man".

Šinejd O'Konor
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Toliko je toga rečeno o Šinejd od njene nedavne smrti, nisam siguran šta je ostalo da kažem. Reči su suvišne. Samo smo hteli da iskoristimo priliku da obeležimo trenutak smelom izjavom koja simbolizuje šta je Šinejd značila ovoj našoj maloj zemlji - rekao je ovom prilikom.

Podsetimo, prošle nedelje most Semjuela Beketa bio je osvetljen tekstovima iz njene najpoznatije pesme iz 1990. godine "Nothing Compares 2 U". Takođe, na više mesta u Irskoj sastajali su se fanovi odavajući joj počast.

Šinejd O’Konor preminula je u 56. godini u svom domu u Londonu, gde se nastanila samo nekoliko nedelja pre nego što je napustila ovaj svet. Uzrok smrti još nije poznat jer se čekaju toksikološke analize obdukcije koji mogu biti gotovi i za nekoliko nedelja, saopštila je policija.

Šinejd O'Konor
foto: Gary AShe / News Licensing / Profimedia

Voljena kantautorka bila je majka četvoro dece, a sin Šejn (17) oduzeo je sebi život u januaru 2022. On je, naime, zvršio samoubistvo nakon što je pobegao iz bolnice za rehabilitaciju u kojoj je bio. Poznato je da je i pre toga pokušao da se ubije, a slomljena majka je dala emotivnu ispovest o samoubistvu sina.

Šinejd je promenila ime u Šuhada Sadakat 2018. godine, kada je prešla u islam, i tom prilikom je rekla je on "svetlo njenog života".

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

00:18

Sahrana Davida Albaharija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track