SPAVAO SA SESTRAMA I "KUPOVAO ŽENE" Bogataša koji je ljubio najlepše dame stiglo PROKLETSTVO: Umro na rukama one koju je ponižavao
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

bio je samo sa lepoticama

SPAVAO SA SESTRAMA I "KUPOVAO ŽENE" Bogataša koji je ljubio najlepše dame stiglo PROKLETSTVO: Umro na rukama one koju je ponižavao

Pop kultura -

Jedan od prvih brodovlasnika u svetu koji je počeo da gradi tankere za naftu, na kojima je stekao ogromno bogatstvo, je Aristotel Onazis. Svojim bogatstvom stekao je veliku moć i ugled, a potom se proslavio razuzdanim načinom života.

Poznat je i po dugogodišnjoj ljubavnoj vezi sa operskom pevačicom Marijom Kalas i braku sa Džeki Kenedi, udovicom američkog predsednika Džona Kenedija, koji je ubijen u Dalasu 1963. godine. Njegov ljubavni život bio je još uzbudljiviji od filma, a način na koji se ophodio prema svojim 'ljubavnicima' doneo mu je imidž bludnika. Zaveo je samo najveće lepotice, koje su zbog njega bile spremne da raskinu sopstveni brak.

0312203729, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

U decembru 1946. Onazis se oženio Atinom Livanos, ćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i sa njom dobio dvoje dece: sina Aleksandra i ćerku Kristinu. Razlog za ovaj brak nije bila ljubav, već Onazisov poslovni smisao. Ovom vezom obezbedio je ulazak u krug vrhunskih brodovlasnika, koji su ga, kao pridošlicu, prihvatili sa sumnjom.

Posle razvoda, Atina se udala za udovca svoje sestre i Onazisovog poslovnog rivala Stavrosa Niarkosa. On je zaveo Mariju Kalas, a onda se njen život pretvorio u patnju.

Kada su se prvi put sreli na balu u Veneciji 1957. godine, oboje su bili u braku. Ona sa trideset godina starijim impresariom Đovanijem Batistom Meneginijem, on sa Atinom. Bili su poznati kao najzanimljiviji, najpopularniji i najintrigantniji par 60-ih godina prošlog veka.

Predstavnici medija pomno su pratili njihov buran život, koji je povremeno ličio na libreto prave opere. Već pri prvom susretu između njih je zapaljena vatra. Sa 34 godine, Marija je bila na vrhuncu slave. Kritičari su pisali hvalospeve o boginji sa jedinstvenim glasom.

Jahta, Luksuzna Jahta, Aristotel Onazis, Kristina O

Dve godine nakon njihovog prvog susreta, pozvao ju je na krstarenje Mediteranom. Otišla je sa mužem. Aristotel je odgovorio na izliv njenih emocija. Svi na brodu Kristina, uključujući i njegovu suprugu Atinu, znali su da se sprema oluja.

Kada se putovanje završilo, Marija je molila Menegina za razvod: „Želim da ostanem sa Aristom“, rekla je. Zbunjeni Menegini je javno napao Onazisa koji je u svom stilu pokušao da ga smiri. „Koliko tražite za Mariju? Pet ili deset miliona?', upitao ga je.

Međutim, nije razmišljao o razvodu. Želeo je i ljubavnicu i ženu. Kada se konačno razveo, nije zaprosio Mariju. Kada je ostala u drugom stanju, Onazis je oštro reagovao. Već je imao dvoje dece i pitao se: 'Zašto još jedno?'. Tokom trudnoće, Marija je odbijala da je bilo ko vidi. 30. marta 1960. rodila je dečaka koji je živeo samo nekoliko sati. Veza sa Onazisom, emotivni bol koji je pratio ovu burnu ljubav, uticao je i na njenu karijeru. Marija Kalas je sve više posezala za sredstvima za smirenje i tabletama za spavanje.

Kada se posle svega počelo pisati i pričati o Onazisovoj aferi sa Li Radzivil, sestrom Džeki Kenedi, Marija je poželela da sebi oduzme život. Onazis ju je pronašao u njenom stanu u Parizu. Iako nikada nije raskinuo sa njom, nikada nije propustio priliku da je povredi. Često je govorio:

- Zapamti, ljubavi moja, da ti nisi moja žena, niti domaćica. Ti si samo gost.

0209908712, Marija Kalas, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Prva dama Amerike odmah se zaljubila u njega

Svi su bili iznenađeni kada se bivša prva dama SAD Džeki Kenedi udala za 23-godišnjeg grčkog bogataša Aristotela Onazisa pet godina nakon smrti i ubistva njenog supruga Džona Kenedija. Džeki je prvi put upoznala Onazisa tokom svog jesenjeg odmora 1963. godine, kada je bila pozvana da provede vreme na Onazisovoj jahti, Kristini.

Na to putovanje pozvala ju je njena mlađa sestra Li Radzivil, koja je i sama bila povezana sa Onazisom. Godine 1964. Onazis se prvi put pojavio u javnosti sa Džeki Kenedi, a Marija Kalas je umirala od ljubomore. Venčali su se 1968. na Džekino insistiranje jer ona nije htela da osramoti svoju decu. Četiri meseca ranije, Robert Kenedi, brat njenog pokojnog muža, ubijen je u Los Anđelesu. Onda je Džeki odlučila da je bolje da napusti SAD sa decom.

Brak sa Onazisom je imao smisla, dao joj je novac i moć koja joj je u tom trenutku bila potrebna. Međutim, Onazis je ubrzo zatražio razvod, koji nije mogao da dobije zbog nedostatka osnova po grčkom zakonu. U tom periodu često je pokušavao da se viđa sa Marijom.

Aristotel Onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Već 1969. godine, godinu dana nakon ženidbe sa Džeki, njegove posete Marijinoj kući postaju sve češće. Jednom prilikom, u javnosti, u noćnom klubu „Maksim“, Onazis je glasno uzviknuo:

- Kako je dobro ponovo osetiti Marijine debele bokove.

Pred kraj njihovog braka, Džeki se preselila u Njujork, gde je ostala do smrti.

Porodicu Onazis pratila je jeziva kletva

Zaista velika tragedija zadesila je porodicu Onazis. Aleksandar Onazis, Aristotelov sin, poginuo je u avionskoj nesreći, što je u velikoj meri pogodilo njegovu majku Atinu, koja je umrla ubrzo posle njega.

Onazis je stvorio dobrotvornu fondaciju u čast svog sina. Njegova ćerka Kristina je zauzimala važnu poziciju u Onazisovom poslovnom carstvu i fondaciji, čime je dokazala da je dostojan naslednik.

Nažalost, ruže joj privatno nisu cvetale. Udavala se četiri puta, još brže se razvodila. Bilo kako bilo, ona se uveliko snašla sa milijardama kada je sa četvrtim izabranikom, francuskim zavodnikom Tjerijem Ruselom, dobila ćerku nazvanu po baki Ateni. Ali i ovoga puta je sreća izneverila. Tijerija su više zanimali milioni nego njihova vlasnica, čim je ugledao lepu Šveđanku Gabi Landage, novac je izgubio sjaj, a Kristina je ponovo ostala sama.

Aristotel Onazis
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Konačno, 18. novembra 1988. pronađena je mrtva, gola i napuštena od svih, u hotelu u Buenos Ajresu gde je njen otac jednom zaradio svoj prvi milion dolara, pod sumnjom da se predozirao.

Smrt i trenutak kada je karma učinila svoj danak

Nakon smrti njegovog sina Aleksandra 1973. godine, Ari je počeo sve više da pobolijeva. Imao je upalu pluća. Kada je osetio da mu se bliži kraj, pozvao je Mariju Kalas. Bliski prijatelji kažu da je Marija Kalas ležala budna celu noć u njegovom bolesničkom krevetu.

- Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali koliko sam mogao - rekao joj je. Sve mu je oprostila. Ostala je primadona i u operi i u životu. Dovoljno veliki da oprosti i najveću izdaju. Petnaestog maja 1975. umro je kralj brodova. Marija se vratila u svoj pariski stan i živela gotovo pustinjačkim životom. Umrla je 16. septembra 1977. godine u 53. godini od srčanog udara. Urna sa njenim pepelom je razbacana po Egejskom moru.

(Kurir.rs/Story.hr)

Bonus video:

01:03

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA NINE PRLJA: Od svetla marine u Dubaiju do krijumčarenja kokaina i odsjaja metalnih rešetaka zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track