NOLAN NA "OPENHAJMERU" ZARADIO ASTRONOMSKU CIFRU: Imao je čitav spisak zahteva od produkcije, a najzanimljiviji tiče se ZARADE
Foto: CAN NGUYEN 2023 / Capital pictures / Profimedia

OGROMAN USPEH

NOLAN NA "OPENHAJMERU" ZARADIO ASTRONOMSKU CIFRU: Imao je čitav spisak zahteva od produkcije, a najzanimljiviji tiče se ZARADE

Pop kultura -

Kristofer Nolan jedan je od najboljih reditelja današnjice. Nedavno je portal Rotten Tomatoes organizovao takmičenje u kom su fanovi mogli da odaberu najboljeg reditelja poslednjih 25 godina. Pogađate, pobedu je odneo upravo Nolan.

Njegov poslednji film, "Openhajmer", vrti se oko fizičara i tvorca atomske bombe Džulijusa Roberta Openhajmera, te posledica nastanka jednog od najsmrtonosnijih oružja u istoriji čovečanstva. Film je u bioskopskim blagajnama dosad zaradio nepunih 900 miliona dolara. Budžet filma iznosio je 100 miliona dolara.

Openhajmer, Kilijan Marfi
foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Izveštaji govore o tome kako je legendarni reditelj imao nekoliko uslova kad je sklopio dogovor sa studijem Universal. Hteo je 200 miliona dolara, 100 za budžet i 100 za marketing. Tražio je i da film bude u bioskopima tri do četiri meseca, te da on bude taj koji će dobiti finalnu verziju filma.

Možda najzanimljiviji uslov bio je onaj koji se tiče zarade. Prema navodima u izveštajima, Nolan je od studija zatražio 20 odsto udela bruto na prvi dolar. Bio je to hrabar potez jer niko nije mogao da predvidi da će "Openhajmer" ostvariti uspeh kakvim se trenutno može pohvaliti.

Kilijan Marfi, Openhajmer
foto: Universal Pictures - Atlas Enter / AFP / Profimedia

Neće stati na "Openhajmeru"

Budući da je film ostvario uspeh, procenjuje se da je Nolan dosad zaradio oko 180 miliona dolara. Primera radi, Leonardo Dikaprio je takođe zatražio udeo u Nolanovom filmu "Početak", na kraju zaradivši 50 miliona dolara. Robert Dauni Džunior je u filmu "Osvetnici: Završnica", prema procenama, zaradio 75 miliona dolara, od čega je 55 stiglo zahvaljujući osampostotnom udelu.

Renomirani reditelj svoju reputaciju je stekao odličnim filmovima poput "Početka", "Interstellara", "Viteza tame", "Mementa" i "Prestiža". Upravo iz tog razloga ne čude njegovi zahtevi jer pravo na to ima u potpunosti, zahvaljujući svom bogatom portfoliju radova.

Openhajmer
foto: Taramount film

Nolan neće stati na "Openhajmeru" jer u pripremi su mu novi filmovi. Glasine u filmskoj industriji govore da bi to mogla biti dva Džejms Bond filma. Američko-britanski reditelj već je priznao da bi prvom prilikom prihvatio takav posao.

"Bila bi neverovatana privilegija napraviti jedan film o Džejmsu Bondu. U isto vreme, kad radite na takvom liku, uvek radite s dozom ograničenja", rekao je ranije ove godine u podkastu "Happy Sad Confused".

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

02:58

OPENHAJMER JE PROUČAVAO UTICAJ BOGINJE ŠIVE! Mlakar: Atomsku bombu napravili su fizičari jevrejskog porekla, A STALJIN JE ZNAO SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track