RAZUZDANA VOJVOTKINJA ABORTIRALA S 15, PA IZGUBILA 9-ORO DECE: Muž tvrdio da ga varala s 88 LJUBAVNIKA, jedna slika je UNIŠTILA
Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

KONTROVERZNA ARISTOKRATKINJA

RAZUZDANA VOJVOTKINJA ABORTIRALA S 15, PA IZGUBILA 9-ORO DECE: Muž tvrdio da ga varala s 88 LJUBAVNIKA, jedna slika je UNIŠTILA

Pop kultura -

I

U istoriji kraljevske porodice bilo je mnogo sočnih seks skandala, ali titula najperverznije vojvotkinje svih vremena i dalje pripada Margaret Kembel, odnosno vojvotkinji od Argila.

Njeni skandali bili su inspiracija za dokumentarce, a Kler Foj ju je portretirala u seriji "A Very British Scandal". Margaret je bila senzacija svog vremena – žena slobodnog duha koja je volela koga god je htela i kad god je htela, piše Stil.

Iako nije rođena kao aristokratkinja, zahvaljujući svom šarmu udala se za vojvodu, a potom počela da niže skandale koji se i danas sa zanimanjem prepričavaju.

Margaret Kembel
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Iako je rođena u jednoj od najbogatijih škotskih porodica tog doba, nije se obazirala na očekivanja društva. Kao jedino dete Džordža Haja Vajgama i Helen Men Henej, odrastala je u luksuzu koji je došao s milionima koje je njen otac zaradio kao predsednik Fortune 500 korporacije Celanese.

Školovala se u Njujorku, gde je provela 14 godina, a taj grad joj je bio drag jer je bio liberalniji od sredine u kojoj je odrasla.

Imala je samo 15 godina kada je zatrudnela prvi put s 18-godišnjom filmskom zvezdom Dejvidom Najvenom. Otac ju je poslao na abortus, a ubrzo nakon što je trudnoća prikrivena, Margaret se verila za princa Alija Kana, uglednog diplomatu. Ni ta ljubav nije potrajala jer su ih roditelji razdvojili zbog razlika u veri.

Usledile su još dve njene afere s uticajnim, poželjnim mladićima tog doba, ali je na kraju izgubila glavu zbog bogatog američkog golfera Čarsla Svinija. Venčali su se 1933. u Londonu, a njihovo venčanje proglašeno je spektaklom godine - pozvano je 2.000 gostiju, a još 3.000 ljudi okupiralo je ulaz u zgradu u kojoj se održavalo slavlje - sve kako bi videli mladence.

"Period između 1930. i 1933. bio je pun veselja i zabave. Bio je to raj. Neometani raj. Tri zabave uveče. Nijedna ozbiljna misao u mojoj glavi. Blaženstvo. Mislim da se niko nikada nije tako dobro proveo kao ja. Niko, niko, niko", rekla je jednom prilikom.

U braku su ostali do 1947. godine, a tokom 14 godina Margaret je imala čak osam spontanih pobačaja i rodila jedno mrtvo dete, dok napokon nije uspela da postane majka troje dece.

Četiri godine nakon razvoda ponovo se udala za vojvodu od Argila, bogatog plemića koji je bio alkoholičar, kockar i manipulator. Svoje bogatstvo potrošio je na kocku i žene, a kada Margaretin otac više nije hteo da im plaća račune, odlučio je da se razvede od supruge.

Stoga je provalio u njenu vilu i tražio od posluge da mu otkriju sve tajne pregrade u kojima je njegova supruga skrivala svoja pisma i dragocenosti. Tamo je konačno pronašao dokaze koji su mu bili potrebni za razvod - fotografiju na kojoj Margaret pozira u krilu golog muškarca, dok je ona sama gola.

To je bio snažan dokaz preljube koju mu je omogućio da se razvede i dobije izdašnu svotu u brakorazvodnoj parnici. Osim što je vojvoda na sudu dao imena tri glavna osumnjičena ljubavnika, sudiji je takođe predočio spisak od 88 muškaraca za koje se veruje da ga je Margaret prevarila.

Sudija mu je omogućio razvod rekavši da je "Margaret izrazito seksualna osoba koja je prestala da se zadovoljava normalnim vezama i počela da se upušta u orgije i ekscese, a sve kako bi zadovoljila svoju požudu".

To je uništilo njen ugled. Tek je pre 10 godina otkriveno da je muškarac na fotografiji američki biznismen Bil, odnosno Vilijam Lajons. Bio je vlasnik marke automobila Jaguar, a kasnije se pokazalo i Margaretin jedini pravi ljubavnik. Ostali muškarci koje je naveo Argil bili su uglavnom homoseksualci, što ona tada nije mogla da kaže jer se to kažnjavalo zatvorom.

Živela je s ukaljanim ugledom sve do 1985. godine, kad je umrla kao jedna od najkontroverznijih osoba s kraljevskog dvora.

(Kurir.rs/ Stil)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track