PLANETARNA POP ZVEZDA ZAINTRIGIRALA I NAUČNIKE: Okupiće se povodom OVOGA, a evo o čemu će se raspravljati! "Ona je FENOMEN" (FOTO)
Foto: MTV / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

svetski uticaj

PLANETARNA POP ZVEZDA ZAINTRIGIRALA I NAUČNIKE: Okupiće se povodom OVOGA, a evo o čemu će se raspravljati! "Ona je FENOMEN" (FOTO)

Pop kultura -

Australija se sprema da održi prvi svetski međunarodni akademski simpozijum o uticaju Tejlor Svift, preneo je BBC.

Sviftpozijum će istražiti uticaj megazvezde na sve, od muzičke industrije do kulture i ekonomije. Organizatori trodnevnog događaja nadaju se da će privući naučnike iz cele azijsko-pacifičke regije. Održaće se u februaru, iste nedelje kada Svift dovodi svoju turneju Eras, koja ruši rekorde, u Australiju.

Tejlor Svift, MTV video nagrade
foto: MTV / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Svift, koja je postala zvezda kao tinejdžerka, našla se u središtu velikih kulturnih trenutaka i rasprava tokom svoje karijere. 33-godišnjakinja je postala jedan od najbolje plaćenih i najnagrađivanijih izvođača svih vremena, izazivajući rasprave o svemu, od striminga i vlasništva nad muzikom do mizoginije i kulture bojkota.

"Ona je pravi fenomen"

Učinak njene turneje Eras Tour toliki je da je srušila stranice za prodaju karata, stručnjaci su skovali novi trend Swiftonomics, a mesta poput Viktorije u Australiji požurila su s reformom zakona o preprodaji ulaznica.

Tejlor Svift
foto: EPA/Dj Johnson

"Ona je pravi fenomen", rekla je za BBC organizatorka Sviftpozijuma Dženifer Beket sa Univerziteta u Melburnu.

Iako je ideja za događaj započela poluozbiljnim tvitom ranije ove godine, brzo je dobila potporu sedam univerziteta širom Australije i Novog Zelanda.

"Tejlor Svift zaista ima vrlo konkretan uticaj na globalnom nivou, u stvarima koje utiču na sve nas", rekla je dr. Beket, ukazujući na stvari poput uloge žena u industriji, zakona o zabavi, pa čak i BDP-a.

Tejlor Svift
foto: profimedia

"Svetski čelnici je mole da dovede Eras Tour u njihovu zemlju zbog ekonomskih koristi koje donosi", dodala je.

Sačuvali mesto i za samu Tejlor

Iako je Svift bila tema kurseva na fakultetima u SAD-u, ovo je prvi put da se održava globalni simpozijum na kojem se raspravlja o njenom uticaju.

Organizatori se nadaju da će konferencija istražiti teme poput fenomena njenih obožavatelja, njenog marketinga i uticaja kantautorke na rasprave o polu, identitetu, rasi. Kritička analiza njenog brenda i uticaja takođe je dobrodošla, kažu.

Tejlor Svift, MTV nagrade 2022, MTV EMA 2022
foto: Profimedia

Organizatori su sačuvali prazan prostor za samu superzvezdu, ako želi doći.

"Tej Tej, ako želiš doći, rado ćemo te primiti", kaže Beket.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track