BRUTALNO ZLOSTAVLJALA UNUKU NAJPOZNATIJE SRPKINJE I DRUGE DEVOJKE: Godinama trpele nasilje, otišla u ZATVOR, a sada je na slobodi
Foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

jezivo!

BRUTALNO ZLOSTAVLJALA UNUKU NAJPOZNATIJE SRPKINJE I DRUGE DEVOJKE: Godinama trpele nasilje, otišla u ZATVOR, a sada je na slobodi

Pop kultura -

Glumica Alison Mek, proslavila se serijom "Smallville", a onda je završila u zatvoru zbog podvođenja žena u ozloglašeni seks kult NXIVM.

Alison Mek
foto: Profimedia

Kult je poznat po mučenju, zlostavljanju, žigosanju i silovanju žena, a jedna od žrtava istog bila je unuka Jelisavete Karađorđević, Indija Oksenberg. Alison Mek je 2 godine provela u zatvoru.

Jelisaveta Karađorđević
foto: Dragan Kadić

Ona je 2021. godine osuđena na 3 godine za reketiranje, a nakon samo dve puštena je na slobodu zbog dobrog vladanja. 40-godišnja Mek bila je desna ruka Kita Ranijerija, vođe ozloglašene sekte koji je osuđen na čak 120 godina zatvora.

Pre izricanje kazne, napisala je pokajničko pismo kojim se obratila javnosti

Indija Oksenberg
foto: Printskrin/Instagram

"Sada mi je od velike važnosti da kažem da mi je iz dubine mog srca žao. Bacila sam se na učenje Kita Renijera sa svime što sam imala. Svim srcem verovala sam da me njegovo mentorstvo vodi do bolje, prosvetlenije verzije mene. Posvetila sam mu svoju odanost, svoje resurse i, na kraju, svoj život. Ovo je bila najveća greška i žaljenje u mom životu", preneo je Hollywood Reporter njene reči.

"Žao mi je zbog vas koje sam dovela u Nekseum. Žao mi je što sam vas ikad izložila podlim i emocionalno nasilnim šemama uvrnutog muškarca. Žao mi je što sam vas podstakla da upotrebite svoje resurse za učestvovanje u nečemu što je na kraju bilo tako ružno. Polako shvatam odgovornost koju imam u životima onih koje volim i osećam veliku težinu krivice zbog zloupotrebe vašeg poverenja, vodeći vas negativnim putem", dodala je Alison.

Alison Mek
foto: Profimedia

Njeni advokati su tražili od suda da joj ne dodeli zatvorsku kaznu jer je prepoznala užasnu nepravdu koju je počinila ženama koje je mamila u kult. Istakli su da je Mak žestoko osudila Ranijerove postupke i sve što je činila zbog njega koji ju je obmanuo.

Alison je uhapšena 2018. i optužena za trgovanje seksualnim uslugama, urotu zbog seksualne trgovine i teškog, prisilnog rada. Priznala je krivicu i rekla da je manipulisala ženama da postanu seksualne robinje za Ranijera koji je prošlog oktobra osuđen na 120 godina zatvora.

"Bila sam izgubljena. Moram snositi posledice za svoje ponašanje", rekla je glumica u suzama na sudu u Bruklinu na ranijem saslušanju.

Alison Mek, 2018
foto: EPA / Peter Foley

Brutalnost i tortura

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala." Žene koje su bile u kultu često su bile izložene psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju. Primoravane su na orgije, a obavezno su bile žigosane i kažnjavane batinama ukoliko se ne bi povinovale naređenjima.

Prisiljivane su na težak fizički rad i bile tretirane kao robinje. Prisiljavane su na abortuse, a potom ponovo silovane, i morale su biti dostupne za seksualne odnose kada god bi to od njih bilo traženo.

Neretko su izgladnjavane i snimane tokom odnosa, da bi ih kasnije ucenjivali istim. Tužitelji su otkrili da je Alison bila upravo jedna od onih koja ih je slikala i snimala, a potom slala slike Ranijeriju.

Indija Oksenberg, Katarina Oksenberg
foto: Profimedia

Inače, i sama Indija Oksenberg ispričala je u svom dokumentarcu da se obratila Alison nakon što joj ga glumica opisala kao "sestrinstvo".

Indija je tada živela sa Alison u Albaniju, gde je i bilo sedište grupe, a morala je da joj kuva i čisti i potpuno joj se povinuje. Na kraju se izgladnjivala, jer joj je rečeno da dnevno ne sme da unosi više od 500 kalorija.

(Kurir.rs/Stil)

Bonus video:

00:28

Glumica Ivana Dudić pala u sevdah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track