PRINC HARI "PUKAO" NA SUDU: Tužio tabloid, pa izgubio i doživeo PORAZ o kome bruji ceo svet, mora da plati OGROMNU ODŠTETU
Foto: APPLE TV/TNI PRESS LTD. / IMP Features / Profimedia

mnogo je to para

PRINC HARI "PUKAO" NA SUDU: Tužio tabloid, pa izgubio i doživeo PORAZ o kome bruji ceo svet, mora da plati OGROMNU ODŠTETU

Pop kultura -

Sudija je u ponedeljak naložio princu Hariju da plati skoro 50.000 funti (oko 6.800.000 dinara) na ime pravnih troškova izdavaču tabloida Dejli mejl zbog njegovog neuspelog prigovora na sudu u tužbi za klevetu.

Vojvoda od Saseksa tužio je Associated Newspapers Ltd. zbog članka u kojem se navodi da je Hari pokušao da sakrije svoje napore da zadrži javno finansiranu zaštitu (policijsku) u Velikoj Britaniji nakon što je napustio svoju ulogu radnog člana kraljevske porodice.

Megan Markl, princ Hari
foto: RT Youth Power Fund/PLANET / Planet / Profimedia

Sudija Metju Niklin presudio je u petak na Višem sudu u Londonu da izdavač ima „stvarnu perspektivu“ da pokaže da su izjave izdate u Harijevo ime obmanjujuće i da članak iz februara 2022. odražava „pošteno mišljenje“ i da nije klevetnički.

„Optuženi bi mogao da tvrdi da je ovo bio majstorski kurs umetnosti spinovanja“, napisao je Niklin, u odbijanju prigovora.

Hari je tvrdio da je članak „u osnovi netačan“ i novine su ga oklevetale kada su sugerisale da je lagao u svojim prvim javnim izjavama o naporima da ospori odluku vlade da mu oduzme policijsku zaštitu nakon što su se on i njegova porodica preselili u SAD 2020.

princ Hari
foto: Kirsty Wigglesworth / AFP / Profimedia

Hari, 39, mlađi sin kralja Čarlsa III, takođe ima u toku sudski postupak protiv odluke vlade o zaštiti kada poseti Veliku Britaniju. Tvrdi da neprijateljstvo prema njemu i njegovoj supruzi na društvenim mrežama i nemilosrdno proganjanje od strane medija ugrožavaju njihovu bezbednost.

Niklin je rekao da će suđenje za klevetu u trajanju od tri do četiri dana biti zakazano između 17. maja i 31. jula.

princ Hari
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

48.447 funti (60.927 dolara) pravnih troškova koje je Hariju naloženo da plati do 29. decembra verovatno će biti manji od iznosa koji je plaćen advokatima u drugoj tužbi koju je vojvoda pokrenuo protiv izdavača.

Associated Newspapers je jedan od tri britanska izdavača tabloida koje princ tuži zbog tvrdnji da su koristili nezakonita sredstva, poput obmane, hakovanja telefona ili angažovanja privatnih istražitelja, kako bi pokušali da iskopaju prljavštinu o njemu.

Izdavač Mail nije uspeo prošlog meseca u pokušaju da odbaci tu tužbu, iako je uspeo da se neki dokazi zabrane za suđenje.

Hari i ko-tužioci, među kojima su Elton Džon i Elizabet Hurli, rekli su da su potrošili 1,7 miliona FUNTI (2,1 milion dolara) da bi se pripremili i argumentovali svoj slučaj na saslušanju tokom nekoliko dana u martu. U međuvremenu, izdavač traži do 755.000 funti (949.000 dolara).

(Kurir.rs/AP/T.J.)

Bonus video:

02:50

PEVAČ PRIZNAO! EVO KOJA GLUMICA MU JE BILA NAJVEĆA SIMPATIJA! Princ od Vranje nikad iskrenije odgovorio na ŠKAKLJIVIH 36 PITANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track