EVO ŠTA JEDU ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE ZA BOŽIĆ: "Svake godine zahtevaju da im se ISTA HRANA servira, uopšte NEMAJU UKUSA"
Foto: Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

SASVIM OBIČNA TRPEZA

EVO ŠTA JEDU ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE ZA BOŽIĆ: "Svake godine zahtevaju da im se ISTA HRANA servira, uopšte NEMAJU UKUSA"

Pop kultura -

Iako bi se možda očekivalo da će članovi kraljevske porodice, tokom praznika kao što su Božić ili Uskrs, razmaziti svoje nepce delikatesima poput kavijara, školjki ili najskupljih odrezaka, čini se da stvarnost donosi drugačiji pristup.

Kako ističe Daren Mekgrejdi, priznati šef kuvara sa velikim iskustvom u pripremi obroka za britansku kraljevsku porodicu, njihova praznična trpeza sasvim je obična i "pomalo dosadna".

Kraljevska Porodica, Princ Džordž, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

"Svake godine ista hrana. Zapravo su dosadni kada su u pitanju svečanosti i praznični sto. Nisu konzumirali ni šunku ni bilo šta drugo, već isključivo tradicionalnu ćuretinu", otkrio je za britanski OK! Mekgrejdi, koji je svoje kulinarsko umeće usavršavao u prestižnom Savoy Hotelu u Londonu. Kuvao je za kraljevsku porodicu tokom 15 godina i pripremao jela za različite članove, od pokojne kraljice Elizabete II do princeze Dajane.

Kraljica Elizabeta
foto: Shutterstock

"Svake godine pripremali smo tri ćurke. Jedna je bila namenjena kraljici i njenoj porodici u kraljevskoj trpezariji, druga za dečiju sobu, a treća za 100 ili više zaposlenika kraljevske porodice. Na taj način, svako bi uživao u božićnom ručku", ispričao je Mekgrejdi, dodavši kako su ćuretinu posluživali s pireom, pečenim krumpirom te punjenjem od kestena ili kombinacijom žalfije i luka.

kraljevska porodica
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Uvek smo pripremali i sos od brusnica te raznovrsno povrće - kupuščiće, šargarepu i pečenu belu šargarepu", izjavio je Mekgrejdi, dodavši da je kao dezert posluživan tradicionalni domaći božićni puding nakon glavnog obroka.

kralj Čarls
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Puding je bio ukrašen borovnicama, preliven brendijem koji je služio za iskuvavanje, a u kraljevsku trpezariju puding se unosio s plamenom na vrhu", objasnio je chef. Pre samog obroka, kraljica je volela da popije aperitiv, svoj omiljeni koktel od džina i duboneta, a bivši kuvar je dodao kako bi članovi kraljevske porodice za božićni ručak uživali u čašici slatkog i aromatičnog belog vina.

(Kurir.rs/Net.hr/T.B)

Bonus video:

01:25

OVAJ BURITO JE PRAZNIK ZA NEPCE! Žiri nije štedeo reči hvale za energičnu majku i snajku: Osvojena humanitarna nagrada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track