MIS JUGOSLAVIJE BILA JEDNA OD EPSTAJNOVIH ROBINJA? Otkriveni svi MRAČNI DETALJI podvođenja devojaka sa naših prostora
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

klupko se odmotava

MIS JUGOSLAVIJE BILA JEDNA OD EPSTAJNOVIH ROBINJA? Otkriveni svi MRAČNI DETALJI podvođenja devojaka sa naših prostora

Pop kultura -

Srednja i istočna Evropa, kao i područje koje je krug oko Džefrija Epstajna zvao "Jugoslavija" – bio je bazen iz kojeg su se regrutirale i podvodile devojke i devojčice za seksualnu zabavu moćnika u Americi. Kod Epstajna je bila i Mis Jugoslavije – ime se ne navodi – ali i brojne druge devojke koje su posredstvom firme za modele, a zapravo paravana za seksualno trgovanje devojkama, iz ovog dela sveta stigle u Ameriku. Lanac krijumčarenja predvodio je Ronald Epinger – Ron, kako su ga zvali oni bliski Epstajnu. Te smo podatke pronašli pregledavajući opsežnu dokumentaciju slučaja Epstajn, milijardera i seksualnog napasnika, silovatelja i osuđenog pedofila koji je s drugim bogatim moćnicima delio i prostituisao maloletne devojke.

Džefri Epstajn, Džefri Epstin, Džefri Epštajn, Lolita ekspres
foto: Profimedia/New York State Sex Offender Registry

Baza u Češkoj

Epstajn je dugo izbegavao hapšenje, a nakon presude za pedofiliju 2008., kaznu je odsluživao – radom, a naposletku je 2019. pronađen mrtav u ćeliji pritvora u Njujorku, u kojoj je čekao rešenje na žalbu u još jednom slučaju prijave za seksualno iskorištavanje maloletnica koje su do tada brzinski nestajale.

Ko je bio u kući Džefrija Epstajna? Ko je s njim letovao, družio se? S kim je živeo? Ko je u njegovu telefonskom imeniku ili ko je leteo s njim avionom? Otvoreni sudski dokumenti fokusirali su se na velika imena – princ Endru, Donald Tramp, Bil Klinton, Dejvid Koperfild, premda to ne znači da su krivi. Međutim, jedno od prominentnijih imena jeste ono Ronalda Eppingera – Rona, osuđenog pedofila i krijumčara maloletnica. I to iz istočne Europe. Češka je bila baza, ali područje delovanja bilo je puno šire i velika je verovatnoća da je zahvatalo i Hrvatsku. U više navrata razni svedoci govorili su o tome da je među Epstajnovim "devojkama" ili "devojčicama" koje su njemu i drugima pružale seksualne usluge bilo i nekoliko jugoslavenskih misica, no ne navode imena.

Žislen Maksvel, Džefri Epstajn
foto: Handout / AFP / Profimedia

To je vreme koje se proteže i dugo nakon formalnog raspada bivše države, a iz raznih svedočenje može se zaključiti da su ga poimali vrlo široko. Nekad je "Jugoslavija" značila i Češku ili Slovačku, na primer kad je reč o još jednoj poznatoj Epstajnovoj devojci Nadiji Marcinko, koju su smatrali Jugoslovenkom iako je Slovakinja. No učestalost pojma "Jugoslavija" i devojaka iz ovog dela sveta zapravo je zastrašujuća: jedno je jasno – iz ovog dela Evrope Epstajnu i njegovom društvu stizale su devojčice.

Džefri Epstajn
foto: Profimedia

Jedno od svedočenja koje otkriva imena gostiju je i ono Huana P. Alesija, kućnog majstora na Epstajnovom imanju u Palm Beachu u Floridi. On je, kako je rekao istražiteljima, bio stalno zaposlen kod Epstajna od janura 1991. do decembra 2002. Kad je odgovarao na pitanja istražitelja o tome ko je sve boravio u kući, kazao je: "Naveo sam princa Endrua, Saru Ferguson, Mis Jugoslavije, Mis Nemačke, Alana Dershowitza, sekretara princeze Dajane s decom, gospodina Trampa, gospodina Roberta Kenedija ml. i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade".

Jugoslavija se spominje i u svedočenju Virdžinije Roberts, koja sada ima muževo prezime Đufre, koju je Ron Epinger doslovno kao 13-godišnjakinju beskućnicu, devojku pobeglu od kuće, limuzinom pokupio na plaži u Miami Beachu 1997. te je pretvorio u svoju, a kasnije i Epstajnovu igračku za seks, koju su delili i drugi.

0467555600, Džefri Epstajn
foto: TNS / ddp USA / Profimedia

"Odmah se predstavio kao Ron Epinger, poslovni čovek i vlasnik uspešne agencije za modele pod nazivom 'Savršena desetka' (aluzija na savršeno lepu ženu, op. a.). Lepotica pored njega bila je Yana, navodni model iz Češke, koja je zbog šminke izgledala kao da bi mogla biti u ranim dvadesetima, ali zapravo je bila tinejdžerka. Ono što mi nije rekao jeste da je njegova agencija za modele samo paravan za tajnu trgovinu. Vodio je posao krijumčarenja ilegalnih imigranata, maloletnica, za seksualno iskorištavanje. Dostupne su bile samo probranoj klijenteli koja je plaćala više od hiljadu dolara po satu", rekla je.

Sumnjive smrti

Devojke su bile iz istočne Evrope, najviše Češke, ali spominje i Jugoslaviju. Nakon što je jedno vreme bila Ronova igračka, ona je završila kod Epstajna, kao i druge devojke. Nju se povezuje s princom Endruom, a Epstajn je, kaže, izgubio interes za nju 2003., kad mu je postala prestara.

princ Endru
foto: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sudbinu Rona Eppingera opisala je ovako: "Ron je saznao za hapšenje svojeg kompanjona Čarlija te odmah napustio SAD kako bi izbegao hapšenje, ali i to da se otkrije ko mu je bila klijentela. No kad mu je FBI ušao u trag, uhapšen je u Jugoslaviji i izručen u Majamiju, gde mu je suđeno i konačno je proglašen krivim za pedofiliju, podvođenje i vođenje ilegalnih firmi. Tako mi je rekao detektiv FBI-a".

Službeni podaci pak kažu da je Eppingera izručila Nemačka i da je 2001. osuđen na samo 21 mesec zatvora za vođenje lanca prostitucije. U zatvoru je ubrzo nakon početka odsluženja kazne umro. Baš kao i Epstajn.

(Kurir.rs/Večernji.hr/T.B.)

Bonus video:

04:03

Da li će pedofilija biti implementirana kao seksualno opredeljenje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track