ZA OVIM JUGOSLOVENKAMA SU LUDELI NAŠI MUŠKARCI: Nije se znalo koja je lepša i zgodnija, a na njih su padale i svetske face (FOTO)
Foto: Printscreen

najlepše plavuše sa ovih prostora

ZA OVIM JUGOSLOVENKAMA SU LUDELI NAŠI MUŠKARCI: Nije se znalo koja je lepša i zgodnija, a na njih su padale i svetske face (FOTO)

Pop kultura -

Ovo je lista poznatih žena koje su u nekadašnjoj Jugoslaviji nestvarnom lepotom mamile uzdahe gde god da se pojave.

Bivša Jugoslavija bila je između ostalog poznata po poznatim ženama koje su svojom lepotom mamile uzdahe. A imale su još nešto zajedničko pored lepote i harizme. A to je plava kosa.

One su svojim stasom i bujnom plavom kosom plenile na svakom koraku i o njima su maštali i najveći svetski zavodnici.

Beba Lončar

Beba Lončar
foto: Jadran Lazić

Kada je 1960. godine Sonja provozala vespu ulicama Beograda, za ulogu u filmu “Ljubav i moda”, Desanka Beba Lončar, odmah je proglašena seks simbolom Jugoslavije. Nema muškarca koji u to vreme nije maštao o njoj.

Zvali su je srpskom Brižit Bardo zbog sličnosti sa holivudskom divom.

Od 1965. godine preselila se u Rim, a u Italiji je bila uspešna i voljena. U večnom gradu živela je sa suprugom Josipom Radeljakom, koji je bio biznismen.

Naprasno se povukla iz sveta glume sa 39. godina, nakon što je rodila sina. Govorila je da više nije imala motiva da zarađuje novac, niti da gradi karijeru.

Zanimljiv je bio njen odgovor medijima o tome kako je od honorara za „Ljubav i modu“ sebi kupila mercedes i bundu.

Beba Lončar
foto: Profimedia

„Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje“, rekla je medijima Beba koja danas ima 80 godina.

Ena Begović

Ena Begović, Pad Italije
foto: Centar Film

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića „Okupacija u 26 slika“.

Ena Begović
foto: Printscreen/Youtube

Uskoro debituje na TV filmu „Ivan Goran Kovačić“, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu „Pad Italije“ 1981. godine.

Ena Begović, Pad Italije
foto: Centar Film

Upravo je taj film prekrasnoj glumici doneo status kultnog seks simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala veliki broj pozorišnih uspeha.

Zlata Petković

Zlata Petković
foto: Printscreen

Zlata Petković imala je samo 16 godina kad joj je nakon jedne audicije 1970. ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu.

Zlata Petković
foto: Printscreen

Izabrana je za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti, a donelo joj je i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

Godinu dana kasnije, 1971. Zlata Petković je učestvovala i na izboru za mis Jugoslavije.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar.

Marija Baksa

Marija Baksa bila je zvezda jugoslovenskih filmova i svojevrsni seks-simbol Jugoslavije. Toliko je bila fatalna da su je zvali i „najlepšom Jugoslovenkom“.

Marija Baksa
foto: Printscreen

Uplovila je u svet glume s dvadeset godina, a sedamdesetih godina prošlog veka stekla je slavu u bivšoj Jugoslaviji.

Marija Baksa
foto: Printscreen

Nakon filma „Svi bokseri idu u raj“, usledile su uloge u ostvarenjima „Kiklop“, „Mlad i zdrav kao ruža“ i „Davitelj protiv davitelja“. Ipak, ta slava nije ostala samo u granicama bivše Jugoslavije, već se proširila na evropski, pa i svetski nivo.

Baksa je glumila i u italijanskim, i u američkim filmovima, a zbog fatalne lepote i zelenih očiju mnogi su je poredili sa ikonama lepote Katrin Denev i Avom Gardner. Marija Baksa je preminula 14. novembra 2019. godine u svom stanu u Kosovskoj ulici u Beogradu.

Suzana Mančić

Suzana Mančić
foto: Screenshot

Suzana Mančić je ostala upamćena kao legendarna loto-devojka i u to vreme važila je za seks simbola Jugoslavije.

Suzana Mančić
foto: Printscreen YouTube

Iako je karijeru započela kao pevačica, pa se kasnije isprobala kao TV voditeljka, Suzana Mančić zauvek će ostati poznata kao seksi loto devojka koja je odlično unovčila svoj izgled, raznim golišavim editorijalima za Plejboj i druge magazine.

Muškarci su ludeli za njom i bila je simbol ženstvenosti i lepote.

Ana Saso

Ana Saso
foto: Printscreen

Lepota Ane Saso pamti se decenijama.

Jedna od najlepših Jugoslovenki, plavuša s reklame za Pipi u kojoj u mokroj majici istrčava iz mora, danas ima 60 godina i i dalje reklamira kupaće kostime.

Za mis Jugoslavije proglašena je 1982, a na takmičenju za mis sveta bila u top 15.

Nikica Marinović

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Nikica Marinović bila je najuspešnija Mis u istoriji Jugoslavije, a njena lepota bila je retka, prirodna i nestvarna.

Nikica Marinović iz Rijeke dubrovačke je na izboru za Mis sveta osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Nikica Marinović
foto: Printscreen

Na izboru za mis Nikica se navodno našla slučajno. Tada je organizaciju za Mis Jugoslavije organizovao nedeljnik „Bazar“. Glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama. Srela je Nikicu, koja je još uvek bila maloletna i pohađala je dubrovačku Ekonomsku školu.

Roditelji su jedva pustili da učestvuje. Priča se da joj je titula najlepše na svetu izmakla jer je došla iz zemlje komunističkog bloka.

Pošto je stigla iz Londona, preselila se u Beograd. Pričalo se da je odbila slavnog fil­­mskog producenta Dina de Laurentisa, koji je hteo da je odvede u Holivud.

Život je tragično završila 2008. u 61. godini kada je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje.

Anica Dobra

Glumica Anica Dobra bila je seks simbol osamdesetih i velika glumačka zvezda bivše Jugoslavije. Za njom su se uzdisali muškarci u celoj Jugoslaviji, a neki i danas tvrde da se radi o jednoj od najzgodnijih jugoslovenskih glumica svih vremena.

Dovoljno je reći da je imala samo 24 godine kada je dobila Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu „Već viđeno“, a ulogom pevačice u kultnom „Balkan Ekspresu“ potvrdila je status velike zvezde za kojom su žudeli muškarci.

Proslavila se ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u Nemačkoj.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs/T.J.)

Bonus video:

01:51

IZGLEDA KAO HOLIVUDSKA GLUMICA, A UZ TO JE I TOP KUVARICA! Evo kako izgleda PRELEPA takmičarka poznatog šou programa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track