PILA TABLETE PO CEO DAN, DOK SE OKO NJE ŠIRIO SMRAD OD IZLUČEVINA PASA I MAČAKA: Mračni detalji iz burnog života Elizabet Tejlor
Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

životna priča

PILA TABLETE PO CEO DAN, DOK SE OKO NJE ŠIRIO SMRAD OD IZLUČEVINA PASA I MAČAKA: Mračni detalji iz burnog života Elizabet Tejlor

Pop kultura -

Kada je bila najveća filmska zvezda na svetu, Elizabet Tejlor prolazila je kroz teško životno razdoblje. Situacija je bila toliko loša da je živela u prljavštini od koje se čak i razbolela.

Za ulogu dobila milion dolara

Godine 1958. Tejlor je dobila ulogu u filmu "Kleopatra" postavši prva filmska zvezda koja je za ulogu dobila milion dolara. Snimanje u Engleskoj odmah su zahvatili problemi, uključujući Tejlorine naizgled neprestane zdravstvene probleme.

Elizabet Tejlor, Kleopatra
foto: Profimedia

U oktobru 1960. situacija je toliko eskalirala da je njen suprug, pevač Edi Fišer, dobio 150.000 dolara od studija da dovede Tejlor na set, pazi na njenu ishranu i vodi njene pse u šetnju.

Fišer je rekao da je Tejlor uzimala tablete i pila veći deo dana, navodi se u novoj knjizi 'Erotic Vagrancy' Rodžera Luisa.

Edi Fišer, Elizabet Tejlor
foto: - / Universal images group / Profimedia

U međuvremenu je i sam Fišer navodno bio zavisan o metamfetaminu.

Obolela od malteške groznice

Kada ju je pisac Truman Kepot posetio, zatekao je njenu sobu prepunu mačaka i pasa koja je bila u vrlo neurednom stanju. Sve je to naizgled uticalo na Tejlorino zdravlje, piše Luis.

Glumica je odvedena u bolnicu, gde su joj dijagnostikovali maltešku groznicu ili brucelozu, koja je uzrokovana gutanjem životinjskih izlučevina, nepasterizovanog mleka ili nedovoljno pečenog mesa.

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

Tejlor je verovatno dobila bolest od svojih brojnih kućnih ljubimaca koji su delili krevet s njom, piše Luis.

Glumica je puštena iz bolnice, da bi se sledećeg meseca vratila na kliniku s jakim migrenama. Snimanje je zaustavljeno, ali njeno zdravstveno stanje samo se pogoršalo.

Elizabet Tejlor, kupaći kostim
foto: Profimedia

U martu 1961. obolela je od teške upale pluća koja ju je ostavila u komi. Vesti su pogrešno izvestile da je glumica umrla.

Imala aferu s kolegom

Do kraja meseca puštena je kući. Kada je snimanje "Kleopatre" nastavljeno, velški glumac Ričard Barton pridružio se glumačkoj postavi uz Tejlor.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Barton je kasnije u svom dnevniku zapisao da su njene "grudi kipile iz tog poluuspavanog tromog tela".

Njih dvoje su započeli burnu aferu iza leđa Fišera i Bartonove supruge Sibil, koja je to svojevremeno komentarisala.

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

- Imao je takve afere i pre i uvek je dolazio kući k meni - rekla je Sibil.

Tejlor se plašila da će Barton raskinuti s njom, zbog čega je jednom pokušala samoubistvo pokušavši da probije staklena vrata, piše Luis.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: Profimedia

Međutim, Barton je ipak pokušao da raskine s njom rekavši: "Bilo je zabavno, dok je trajalo". Tejlor je tada uzela preveliku dozu Sekonala zbog čega je morala na ispiranje želuca.

Njih dvoje su na kraju napustili supružnike i venčali se 1964. godine.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: t14 / Zuma Press / Profimedia

Par se često svađao. Barton bi se rugao Tejlor zbog nedostatka obrazovanja i nepoznavanja Šekspira, na šta mu je ona jednom odgovorila: "Ne znam ništa o pozorištu, ali ni ne moram. Ja sam zvezda".

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

Barton i Tejlor bili su u braku skoro 10 godina. Razveli su se 1974., pre nego što su se ponovno venčali 1975. i opet razišli godinu dana kasnije. Legendarna glumica koja je celog života bila slabijeg zdravlja, preminula je 2011. u starosti od 79 godina.

(Kurir.rs/24sata.hr/T.B.)

Bonus video:

00:59

Matora guta tablete naslov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja