ZBOG ŽENE KRALJ ODBACIO KRUNU: Svi su se protivili njihovom braku, ZBOG OVE STVARI, a onda im svima ZAPUŠIO USTA jednim potezom
Foto: Profimedia

ništa se ne dešava prvi put

ZBOG ŽENE KRALJ ODBACIO KRUNU: Svi su se protivili njihovom braku, ZBOG OVE STVARI, a onda im svima ZAPUŠIO USTA jednim potezom

Pop kultura -

Poslednje četiri godine čuli smo sve moguće o drami i skandalima oko izlaska vojvode i vojvotkinje od Saseksa iz kraljevske porodice, pošto su mediji divljali izveštavajući o praktično svakom dahu.

Megan Markl, princ Hari
foto: RT Youth Power Fund/PLANET / Planet / Profimedia

Nakon što su Megan Markl i princ Hari dali eksplozivni intervju za Oprom Vinfri, porodična drama se nastavila navodnim svađama između brata princa Vilijama i Harija i njihovog oca, princa Čarlsa. Ali pre "Megzita", postojao je još jedan kraljevski par koji je bio prognan zbog svoje ljubavi.

Volis Simpson, koja je bila dva puta razvedena, i kralj Edvard VIII, su se upoznali i zaljubili, a ono što je usledilo bila je masovna kontrola i medijska hajka koja je dovela do njihovog konačnog odlaska iz Engleske i kraljevskih dužnosti.

Volis Simpson
foto: Wikipedia

Zvuči poznato? Čitajte dalje da biste saznali sve o ljubavnoj priči Volis Simpson i kralja Edvarda i žrtvama koje su morali da podnesu.

1931: Susret Volis Simpson i princa Edvarda

Volis i tadašnji princ Edvard prvi put su se sreli na zabavi koju je priredila Edvardova ljubavnica lejdi Fernes u Burrough Courtu. Volis, koja je bila deo visokog društva, upoznala je Lejdi Fernes, sugrađanku Amerikanku, još 1928. Ona i njen suprug Ernest dobili su poziv na kućnu zabavu kada se drugi par razboleo i nije mogao da prisustvuje.

Simpsonin tadašnji muž Ernest (njen drugi muž—udala se za Erla Spensera 1916.) prisustvovao je zabavi, upoznao princa od Velsa, a ostalo je istorija.

Kako piše The History Press, princ ju je smatrao elegantnom i dobro obučenom, kao i "simpatičnom, punom razumevanja i duhovitom". Godinu dana kasnije, par je pozvao princa da večera sa njima u Londonu i ubrzo su se Volis i Edvard sprijateljili.

Januar 1934: Osoblje i porodica sumnjaju na vezu

Volis Simpson, kralj Edvard VIII
foto: Wikipedia

Volis je ubrzo zadobila pažnju i naklonost princa od Velsa. Nakon što je princ večerao sa Volis i njenim suprugom Ernestom u Londonu, njih troje su otišli ​​na vikend putovanje u Forte Belvedere. Ubrzo su prijatelji i članovi domaćinstva primetili Edvardovu simpatije rema Volis.

Iako je negirao vezu, njegov otac kralj Džordž V, Edvard je i dalje insistirao da je pozove na jubilarni bal u Bakingemskoj palati i Askotu. Edvard je do kraja života tvrdio da njih dvoje nisu imali aferu tokom njenog drugog braka.

20. januar 1936: Edvard zauzima presto

Princ od Velsa je 16. januara 1936. dobio vest od kraljice Marije da njegov otac nije dobrog zdravlja. Sledećeg dana je odleteo u Sandringem, a nekoliko dana kasnije, 20. januara, kralj Džordž je umro. Novoimenovani kralj je ubrzo pozvao Volis da je obavesti o novostima.

27. oktobar 1936: Volis podnela zahtev za razvod od Ernesta Simpsona

Volis Simpson, Vojvotkinja od Vindzora
foto: Profimedia

Kada se pročulo o Volisinom razvodu, premijer Stenli Boldvin je upozorio kralja Edvarda na posledice njihove veze i pozvao ga da spreči razvod. Kralj je to odbio, a ubrzo su počele da se šire glasine da je odnos kralja i Volis, uzrok njenog razvoda.

Volis je navela Ernestove vanbračne veze kao razlog za razvod, ali ljudi su spekulisali da su ona i kralj bili ti koji su imali aferu.

Decembar 1936: Edvard se odrekao prestola

Kralj Edvard je 16. novembra pozvao premijera u palatu i priznao da planira da se oženi sa Volis i da je spreman da se odrekne prestola. Kasnije je rekao svojoj majci, kraljici Mariji i kraljevskoj princezi. Kraljica je insistirala da se odrekne Volis, ali Edvard je rekao da ne bi pravilno služio kao kralj bez njegove ljubavi pored njega.

Pre nego što je njegova abdikacija uopšte završena, Edvard je zaprosio Volis sa Cartierovim prstenom od 19,77 karata od smaragda.

10. decembra potpisao je Instrument o abdikaciji.

kralj Edvard VIII, Volis Simson, vojvoda od Bakingema
foto: Profimedia

Njegov brat Albert (otac kraljice Elizabete II) imenovan je za kralja - postao je kralj Džordž VI - i Edvardu je dao titulu NJ.KV vojvode od Vindzora.

Maj 1937: Razvod je završen

Kada je Volis u maju dobila vest da je njen razvod okončan, pozvala je novopečenog vojvodu od Vindzora u Austriji. Sledećeg dana, njih dvoje su se ponovo ujedinili u Chateau de Cande u Francuskoj, gde će se venčati.

3. jun 1937: Venčanje

Njih dvoje su se venčali 3. juna 1937. u Chateau de Cande, gde je ser Edvard Metkalf služio kao vojvodin kum pošto niko od njegove porodice nije prisustvovao. Gradonačelnik Monta je sklopio građanski brak pre nego što je par imao versku ceremoniju koju je vodio velečasni R. Anderson Jardin.

Volis nije dobila kraljevske titule nakon što su se venčali.

1940: Valis i Edvard se sele

Volis Simpson, kralj Edvard VIII
foto: Wikipedia

Nakon što su Nemci napali Francusku, njih dvoje su se iselili u južnu Francusku, a zatim ponovo u Španiju. Britanska vlada je u julu imenovala Edvarda za guvernera Bahama, britanske teritorije, navodi BBC. Tu su ostali do kraja rata, a zatim su se vratili u Francusku. Godine 1953. njih dvoje se sele u Bois de Boulogne.

28. maj 1972: Edvard umire

Kako prenosi BBC, Edvardu je dijagnostikovan rak grla i preminuo je u Parizu 28. maja 1972. Sahranjen je u blizini Vindzora, a Volis je prisustvovala njegovoj sahrani.

24. april 1986: Umrla je Volis

kralj Edvard VIII, Volis Simson, vojvoda od Bakingema
foto: Profimedia

24. aprila 1986. Volis je umrla u svom domu u Bois de Boulogne. Sahranjena je pored svog muža, a služba je održana u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

02:43

SKANDAL NA KRUNISANJU ČARLSA III! Heraldičar Grujić za Kurir TV: Novi kralj je imao pametnija posla, OVO MU NIKAD NEĆE OPROSTITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track