SLAVNA LEPOTICA PRE SMRTI ORGANIZOVALA SVOJU SAHRANU NA KOJOJ NIJE BILO MESTA ZA SIROTINJU: Njen život je nalik filmskom scenariju
Foto: Facebook

životna priča bejb pejli

SLAVNA LEPOTICA PRE SMRTI ORGANIZOVALA SVOJU SAHRANU NA KOJOJ NIJE BILO MESTA ZA SIROTINJU: Njen život je nalik filmskom scenariju

Pop kultura -

U drugoj sezoni serije "Feud" pod nazivom "Capote vs The Swans" priča zasnovana na istinitim događajima prati život čuvenog Trumana Kapotea, autora "Doručak kod Tifanija" i njegovih prijateljica iz visokog društva, koje je nazivao labudovima, sedamdesetih godina prošlog veka u Njujorku.

Od velike ljubavi do neopisive mržnje delio ih je jedan članak. Tekst koji je objavljen u novembru 1975. godine u magazinu "Esquire" u kojem je Kapote otkrio prljave tajne svojih najbližih bio je najveći skandal koji je pogodio visoko društvo.

Bejb Pejli
foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Truman Kapote je nekoliko puta dobio veliko "ne" od The New Yorker-a za priču "La Cote Basque" jer su je smatrali previše kontroverznom, ali bio je uporan da je izda. Kada je Esquire prihvatio da je objavi, nastao je raskol između Trumana i njegovih prijateljica jer je pisao o njihovim tajnama, muževima koji ih varaju, pa čak i priču o En Vodvord koja je ubila muža, ali prikrila ubistvo. En je pre objavljivanja članka, znajući šta će izaći u javnosti, izvršila je samoubstvo, a Pajli je raskinula sve veze sa Kapoteom.

Iako je u pitanju dramatizacija događaja u seriji "Feud" Rajana Marfija, susret Kaoptea i njegove miljenice Bejb Pejli nekoliko godina posle ozloglašenog članka je emotivni susret dva prijatelja jer Bejb umire od raka pluća, a Truman je u teškoj fazi alkoholizma. Posle kratkog i neobaveznog razgovora na ulici, Pejli koju glumi fantastična Naomi Vots izgovara: "Ti si bio moja jedina ljubav", rastaje se od prijatelja i šalje mu poljubac.

Ko je bila Bejb Pejli?

Barbara Bejb Pejli rođena je 5. jula 1915. godine u Bostonu. Odrasla je u privilegovanoj i bogatoj porodici, pa je njeno odrastanje i školovanje bilo na "visokoj nozi". Koliko je mogućnosti imala u životu govori da je na velikoj maturi upoznala Ruzveltovog sina na ceremoniji.

Bejb je 1938. godine počela da radi kao modna urednica magazina "Vogue" i na ovoj poziciji ostala je do 1947. godine, kada je postala jedna od najuticajnijih i najvažnijih žena u najvišim ešalonima američkog društva.

Pejli i njene dve sestre bile su udate za uspešne i moćne muškarce. Sestra Betsi udala se za Džejma Ruzvelta, dok je njena sestra Meri bila udata za Vinsenta Astora, uspešnog biznismena, a Bejb je rekla "da" Stenliju Grafronu Mortimeru Malđem, nasledniku naftnih rezervi i bušotina.

Brak između Stenlija i Bejb nije dugo potrajao, pa se Pejli ponovo udala za Vilijama Pejlija, tvorca CBS-a, čuvene američke televizije. Naime, tračevi o Bejb koji su kružili Njujorkom tvrdili su da je bila odlučna da se uda bogato i da na svaki mogući način postane deo visokog društva. Bejb i Vilijam bili su u braku sve do 1978. godine kada je Barbara preminula zbog raka pluća. Par je bio dobro poznat po organizovanju luksuznih i velelepnih zabava. Na jednoj od njih Bejb je upoznala Trumana Kapotea sa kojim je bila nerazdvojna 20 godina. Prijateljstvo je prekinuto upravo zbog članka u magazinu Esquire, iako u seriji je njihov odnos pred kraj života Bejb drugačiji, veruje se da mu nikad nije oprostila što je pisao o prevarama njenog supruga.

Kako su se Bejb i Turman upoznali?

Bejb Pejli i Truman Kapote upoznali su se preko zajedničkih prijatelja pedesetih godina. Naime, Dejvid i Dženifer Selznik koji su neobavezno poznavali čuvenog autora "Doručak kod Tifanija" pozvali su ga na Jamajku, tačnije na luksuznu zabavu koju su organizovali Bejb i Vilijam.

Bejb bila je oduševljena humorom i pričama Kapotea, ali bila je svesna da on nije muškarac kao i svaki drugi. Tokom godina su se toliko zbližili da su delili sve tajne, pa čak i one koje nikom ne bi rekli. Truman je mnogo puta savetovao Bejb kako da se ponaša i šta da radi kada sazna za još jednu prevaru svog supruga, kako bi spasila sebe i kako bi nastavila da bude deo visokog društva.

Prevara Bejbing supruga do detalja je objavljena 1975. godine u članku "La Cote Basque". Kapote nije imenovao Pejli, ali u njegovoj priči muž je vlasnik televizije i svi detalji su jasno ukazivali na koga se priča odnosi. Posle ovog članka Bejb je bila odlučna da više nikada ne razgovara sa Trumanom.

Ostatak "labudova", žena iz visokog društva, koje su se družile sa Turmanom, Slim Kit, Li Radzivil, Si Zi Gest i En Vudvard prekinule su svaki kontakt sa njim.

Smrt Bejb Pejli

Tri godine posle Trumanovog teksta u "Esquire" Bejb je dijagnostikovan kancer pluća, a bivša modna urednica "Vogue" bila je poznata kao strastveni pušač.

Ejmi Fajn Kolins za "Vanity Fair" napisala je koliko je bolest uticala na Bejb Pejli: "Ona je bila žena trofej, ali imala je nevernog supruga i borila se sa rakom u ranim šezdesetim. To je bila crna teška senka koja se nadvila nad njom koja je bacila mrak na sjaj, lepotu i savršenost Bejb Pejli"

Bejb je preminula 6. jula 1978. godine, dan posle 63. rođendana. Kako je svojevremeno napisao "Elle Decor" svoju sahranu organizovala je do poslednjeg detalja. Izabrala je najbolje specijalitete i najskuplja vina koja su se servirala posle sahrane. Tražila je da prisutni izaberu najlepše modne komade i toalete za njen ispraćaj. Najdragoceniji nakit i sve skupocene stvari koje je dobila za života namenila je prijateljima i porodici. Njeni poslednji pokloni bili su zapokovani u šarene papire i bilo je jasno naznačeno kome šta pripada.

Glumica Naomi Vots koja tumači lik Bejb Pejli u toku priprema za seriju "Feud" rekla je da ju je zaista zavolela.

"Postoji toliko toga u vezi sa njom vrednog divljenja. Bila je neverovatna žena i vrhunski primer discipline. Bila je graciozna i imala je kraljevsko držanje. Bila je vredna i uporna i želela je da napravi savršen dom za sebe, ali i za svoju porodicu".

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

00:07

Sahrana Nade Perić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track