SLAVNA VODITELJKA DOBILA STRAŠNU DIJAGNOZU: Godinu dana nestala BEZ TRAGA, niko nije znao GDE JE, a sad otkrivena BOLNA ISTINA
Foto: Wagner AZ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

KAO BRUS VILIS

SLAVNA VODITELJKA DOBILA STRAŠNU DIJAGNOZU: Godinu dana nestala BEZ TRAGA, niko nije znao GDE JE, a sad otkrivena BOLNA ISTINA

Pop kultura -

Voditeljki Vendi Vilijams (59) dijagnostikovane su frontotemporalna demencija, kao i afazija, objavio je njen tim.

"Kao što Vendini obožavatelji znaju, u prošlosti je bila otvorena o svojim medicinskim borbama s Gravesovom bolešću i limfedemom, kao i drugim značajnim izazovima vezanim za njeno zdravlje", napisali su, te objasnili da je Vendi tokom 2023. godine bila podvrgnuta nizu testova nakon što joj je pamćenje počelo da slabi, teško je govorila i ponašala se čudno.

Vendi Vilijams
foto: Profimedia

Lekari su zaključili da su Vilijamsine borbe uzrokovane ovim neurodegenerativnim bolestima. "Dijagnoza je omogućila Vendi da dobije medicinsku negu koja joj je potrebna", stoji u saopštenju.

"Odluka da se podeli ova vest bila je teška i donesena je nakon pažljivog razmatranja, ne samo kako bismo zagovarali razumevanje i saosećanje za Vendi, već kako bismo podigli svest o afaziji i frontotemporalnoj demenciji i podržali hiljade drugih koji se suočavaju sa sličnim okolnostima", dodaju.

Vendi Vilijams
foto: Elder Ordonez / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šta je frontotemporalna demencija?

Frontotemporalna demencija (FTD) je poremećaj koji zahvata frontalne i temporalne režnjeve.

FTD zahvata ličnost, ponašanje i obično jezičnu funkciju (sintaksu i fluentnost) više, a pamćenje manje nego Alchajmerova bolest. Apstraktno razmišljanje i pažnja (održavanje i preusmeravanje) su oštećeni, odgovori su dezorganizovani. Orijentacija je očuvana, ali prisećanje može biti oštećeno. Motorne veštine su uglavnom očuvane. Pacijenti imaju poteškoće u izvršavanju zadataka određenim redosledom, iako su vidno-prostorni i konstrukcijski zadaci manje pogođeni, piše MSD.

Nedavno je i Brus Vilis dobio istu dijagnozu kao Vendi.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

01:20

Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track