VOLEO JU JE DO KOSKE, A NJEGOVA BOLESNA LJUBOMORA UNIŠTILA IM BRAK I 20 godina nakon njene tragične smrti ostavljao ruže na grobu
Foto: Profimedia

buran brak

VOLEO JU JE DO KOSKE, A NJEGOVA BOLESNA LJUBOMORA UNIŠTILA IM BRAK I 20 godina nakon njene tragične smrti ostavljao ruže na grobu

Pop kultura -

Merilin Monro i Džo Dimađo su možda imali strastveni odnos kratkog veka, ali njihova veza ostaje jedna od najprodavanijih i najpraćenijih u Holivudu. Sa očekivanim dolaskom Netflixove "Plavuše", izmišljenog pogleda na Monroin život, jedan od ključnih trenutaka u filmu je njena veza sa Dimađom, sa kojim je delila buran, kratak brak, a kasnije i prijateljstvo.

Njih dvoje su se upoznali 1952. godine kada je Dimađo, koji se povukao iz profesionalnog bejzbola prethodne godine, zamolio svog poznanika da ga upozna sa Merilin Monro, koja je u to vreme još uvek bila zvezda u usponu.

Džo Dimađo
foto: Profimedia

Glumica je navodno oklevala da se sastane sa legendom Njujork Jenkija, izražavajući zabrinutost da će on biti stereotipni arogantni sportista, prema njenoj autobiografiji pod nazivom "Moja priča", koju je napisao Ben Heht.

Džo Dimađo
foto: Profimedia

Nakon upoznavanja, par je započeo vezu na daljinu, sa Merilin na zapadnoj obali, dok je Dimađo ostao na istočnoj. Iako su pokušali da svoju romansu zadrže dalje od javnosti, na kraju je štampa postala široko pokrivena samo njihovim likovima.

Odlučili su tajno da se venčaju

Januara 1954. njih dvoje su se venčali u gradskoj kući San Franciska, gde su ih, po svemu sudeći, maltretirali fanovi i paparaci.

Pošto se radilo o bekstvu i tajnom venčanju, Merilin nije nosila tradicionalnu venčanicu. Umesto toga, odlučila se za tamno braon odelo sa belom krznenom kragnom i crnim platformama, dok je Dimađo nosio jednostavno odelo dok su se slikali ispred crkve Svetih Petra i Pavla.

Džo Dimađo
foto: Profimedia

Venčali su se na jednostavnoj ceremoniji iz koje su novinari bili isključeni. Dimađo je rekao da planiraju desetodnevni medeni mesec.

U to vreme, par nije mogao da ima crkvenu ceremoniju zbog činjenice da su oboje prethodno bili venčani i razvedeni. Njihova zajednica obeležila je oba njihova druga braka. Prema njenoj autobiografiji, par je delio sličnosti, uključujući interesovanje za decu, uprkos tome što je glumica patila od endometrioze.

Merilin Monro
foto: Profimedia

Koliko god njihova veza bila jaka, brak je očigledno bio osuđen na propast od samog početka zbog Dimađove ljubomore i potrebe za kontrolom, i Monroinog mahnitog rasporeda snimanja.

Tokom njihovog medenog meseca u Japanu, Merilin su zamolili da nakratko otputuje u Južnu Koreju i nastupi za američke trupe koje su tamo stacionirane tokom Korejskog rata, što je ona i učinila, ostavljajući svog muža nezadovoljnim. Veza je bila dodatno zategnuta njegovom nelagodnošću u vezi sa njenim univerzalnim imidžom "bombe".

Svađali se u javnosti

Najvažnije, dok je glumica snimala za "The Seven Year Itch", koji uključuje njenu sada već kultnu scenu "leteće suknje", fanovi i paparaci su očigledno takođe bili prisutni i bodrili je, što je organizovao i priredio reditelj Bili Vajlder. Dimađo, koji se zatekao na snimanju, navodno je bio besan, zbog čega su se njih dvoje svađali u javnosti.

Džo Dimađo
foto: Profimedia

U oktobru 1954, nakon što se vratila u Los Anđeles posle snimanja u Njujorku, Monro je podnela zahtev za razvod od Dimađa navodeći razloge "mentalne okrutnosti", navodi se u dosijeu.

Njih dvoje su bili u braku samo devet meseci.

U prvoj polovini 1961. godine, Monro je bila podvrgnuta brojnim operacijama, uključujući jednu zbog endometrioze, i provela je četiri nedelje u bolnici zbog depresije na psihijatrijskoj klinici u Njujorku. Za to vreme, ona i Dimađo su ponovo zapalili prijateljstvo, a bivši sportista je ugovorio njeno oslobađanje i odveo je na Floridu gde je u to vreme radio za Jenkise kao trener za udaranje.

Ostali su prijatelji do njene smrti

Uprkos glasinama o ponovnom braku, njih dvoje su održali dobar prijateljski odnos.

5. avgusta 1962. Monro je umrla od predoziranja barbituratima u svom domu u Los Anđelesu. U to vreme, zvaničnici su njenu smrt ocenili kao verovatno samoubistvo. Imala je 36 godina.

Merilin Monro
foto: Profimedia

Dimađo slomljenog srca, uz pomoć Monroine polusestre Bernis Bejker Mirakl i poslovnog menadžera Inez Melson, organizovao je sahranu na groblju Memorijalnog parka Vestvud Vilidž 8. avgusta.

20 godina se starao da joj tri puta nedeljno isporučuje pola tuceta crvenih ruža u njenu kriptu. Nakon njene smrti, Dimađo je odbio da javno razgovara o Monro i nikada se više nije oženio.

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

02:12

SPASLA GA OD ZATVORA I TO JE ODVELO U SMRT?! Nedić: Volš je imao neki plan, ali možda nije hteo da je ubije LJUBOMORA GLAVNI MOTIV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track