KEJT JE PREKRŠILA STROGO ELIZABETINO PRAVILO? Smatra se da zbog ove kobne greške princeza sada prolazi KROZ ŽIVI PAKAO (FOTO)
Foto: Chris Jackson/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

EVO O ČEMU SE RADI

KEJT JE PREKRŠILA STROGO ELIZABETINO PRAVILO? Smatra se da zbog ove kobne greške princeza sada prolazi KROZ ŽIVI PAKAO (FOTO)

Pop kultura -

Kejt Midlton saga doživela je niz turbulencija. Iako je Kensigtonska palata 17. januara saopštila da će oporavak princeze od Velsa koja je dan ranije imala operaciju abdomena u londonskoj bolnici, trajati dva do tri meseca, to nije sprečilo nagađanja o tome šta se dešava sa budućom britanskom kraljcom. Trend "Kate-Gate" opseda društvene mreže, govori se čak i da je princeza "klonirana", što je samo jedna od brojnih teorija zavera. Osim kratkih saopštenja da je supruga princa od Velsa dobro, nije bilo direktnih odgovora na glasine, kao što se i očekivalo. Stručnjak za odnose sa javnošću i upravljanje kriznim situacijama Edvard Koram-Džejms tvrdi da je Kejt uzvratila na "haos na internetu" skrivenim porukama i pametnim potezima koji su masterklas za Megan Markl i princa Harija, kako je opisao.

Princ Hari, Megan Markl
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Izvršni direktor Go Up kaže da je prvo pravilo u kriznom komuniciranju "odgovoriti na način koji je proporcionalan krizi". Ali u većini slučajeva postoji nepovezanost između stvarnih razmera situacije i iluzije stvorene na društvenim mrežama.

Pričajući o situaciju koja okružuje Kejt Midlton, rekao je da je "Kate- Gate" trojka od maksimalnih 10, kao i da su trolovi na društvenim mrežama ceo slučaj tretirali kao osmicu, a da je palata na to odgovorila "osmicom", to bi bila preterana reakcija.

Kejt Midlton, Kamila Parker, kraljica Kamila
foto: Shutterstock

"TikTok trolovi predviđaju Kate-Gate, sugeriše se da je princeza od Velsa pobegla i da kraljevska porodica zataškava stvari. Da se nakon Uskrsa, kada je rečeno da se princeza neće vratiti, ipak neće vratiti. I da postoji eksplozivan podzaplet koji čeka da bude razotkriven. Dok se, u stvarnosti, do danas ništa od toga nije desilo. Kensingtonska palata rekla je svetu da će princeza od Velsa pauzirati od dužnosti. I, po svoj prilici, princeza će se ponovno pojaviti u tačno vreme kao što je i govorila".

Kejt Midlton
foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Prema njegovom mišljenju, kraljevska porodica držala se proverene formule i davala je izjave koje su izdržale test vremena. On hvali to što se dvor držao dalje o sukoba i što nije odgovarao na tračeve jer je time pokazana zrelost. Međutim, drugi stručnjaci smatraju da je trebalo biti direktniji. Britanski voditelj Pirs Morgan rekao je da je dvor nepovratno izgubio poverenje javnosti.

"Ako prestanu da budu iznad svađe, i zaista se pridruže svađi, počeli bi da gube svoju posebnost i jednostavno bi postali poput bilo koje druge slavne porodice željne pažnje, skandalima opterećene. Upravo bi u tom trenutku šira javnost mogla da dovede u pitanje njihovu relevantnost.

Kejt Midlton
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je uže po kojem njihov tim za odnose sa javnošću mora da se kreće. PR-ovi moraju da urade da članovi kraljevske porodice izgledaju kao mladi, relevantni reformatori koji razumeju i prilagođavaju se stvarnosti života 21. veka, istovremeno štiteći osećaj da, iako razumeju svet, oni su ipak "drugačiji" (od većine, iz ugla svog položaja). Moraju da ih učine modernima, ali moraju da se ograde i zadrže temeljne vrednosti.

Cela ova saga sa princezom od Velsa i kraljem Čarlsom pokazuje da Britanci često zaboravljaju koliko se oslanjamo na kraljevsku porodicu sve dok ne osetimo njihovo glasno ćutanje i njihovoodsustvo..Kao takva, uloga kraljevskog PR tima je jako, jako težak posao. Zahteva potpunu disciplinu, kako od PR tima, tako i od direktora", napomenuo je.

kralj Čarls
foto: James Veysey/Shutterstock / Avalon / Profimedia

Tajna poruka snimka: zašto je sve prepušteno paparacima

"Jedine radnje koje je tim Kejt preduzeo do danas takođe su bile blizu savršenog terena. Ovo su verovatno veoma planirane poruke za javnost", napomenio je i prokomentarisao snimak iz Vindzora:

"Oni daju fotografima priliku da fotografišu princezu, i uveravaju svet da glasine nemaju uporište. Ali, to je tako neslužbeno, nema javnih komentara, nema saopštenja za javnost, nema medijskih intervjua ili događaja za medije, već umesto toga nenajavljeno, što čini uverljivim poricanje kraljevske porodice, u smislu da sve izgleda nekonstruisano i bez namere ili programa. Opet, majstorski kurs iz kriznog komuniciranja", istakao je, piše Mirror.

O tom indirektnom odgovoru palate i davanju prostora za paparaco snimke i slike smo i mi pisali.

Sporna slika za Dan majki: ključna greška

Prokomentarisao je i sliku Kejt za Dan majki (10. mart), princeza je priznala da je uredila tu fotografiju. Poručio je da se većina slika za društvene mreže obrađuje. Smatra ipak da je Kejt trebalo da prepusti prepusti uređivanje profesionalcima jer je fijasko dolio još ulja na vatru.

Kejt Midlton
foto: Printscreen Instagram

"Ne krivim ni princezu od Velsa niti bilo koga iz njenog tima, što su malo uredili fotografiju za koju su znali da će je videti milioni. Jedina izvanredna stvar u vezi sa tom fotografijom bila je to što je privukla toliko pažnje. Jedini relevantan odgovor, koji može da ohladi vatru, jeste izostanak odgovora. Moja jedina kritika princezine dosadašnje strategije za odnose sa javnošću ili kriznu komunikaciju jeste da je dala težinu takvim kritikama odgovarajući na njih u svojoj naknadnoj izjavi.

Moj savet princezi: pokojna kraljica je bila u pravu. "Nikad se ne žali. Nikad ne objašnjavaj". Vi ste otprilike jedina porodica na svetu koja se može tako marljivo pridržavati tog načela. Dakle, držite se toga. Panika rađa paniku. A objašnjavanje, koliko god ono bilo dobronameerno, često izgleda kao panika. Dakle, držite se scenarija. Rekli ste svetu da će pauza trajati do Uskrsa".

Kraljica Elizabeta
foto: ALPR/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Poznat je i savet kraljice da treba biti viđen što njen sin Čarls koji boluje od raka primenjuje u velikoj meri. Sa druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da je pomenuti princip o nereagovanju neefikasan u ovoj situaciji.

kralj Čarls, kraljica Kamila
foto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

"Kada stvari krenu mimo scenarija, to se obično završi vrlo loše za kraljevsku porodicu koja odstupi od toga", poručio je.

Masterklas za Harija i Megan

Uporedio je PR strategiju Kejt sa startegijom Megan i Harija. "Sa PR tačke gledišta, princeza od Velsa je uspešno postupila. Ništa ne daje veodostojnost teorijama zavere više od reagovanja na njih i ništa ne frustrira ljude više od preterane komunikacije. To je jedna od velikih lekcija koju je trebalo naučiti iz problema sa PR-om sa kojima su se sreli Megan i Hari u poslednjih nekoliko godina".

(Kurir.rs / Mirror / Blic žena / T.B.)

Bonus video:

05:21

ČEKALI SMO DA SE OVO DOGODI! Glumac iz Njujorka o SKANDALU KOJI TRESE AMERIKU: Britanski princ je u NAJVEĆEM PROBLEMU (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track