ŠTA DIJAGNOZA RAKA KEJT MIDLTON ZNAČI ZA BUDUĆNOST BRITANSKE MONARHIJE: Kraljevska porodica suočava se sa OZBILJNOM krizom
Foto: Chown Pettitt-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

evo šta je glavni problem

ŠTA DIJAGNOZA RAKA KEJT MIDLTON ZNAČI ZA BUDUĆNOST BRITANSKE MONARHIJE: Kraljevska porodica suočava se sa OZBILJNOM krizom

Pop kultura -

Ričard Kej, novinar i kolumnista, za "Daily Mail" napisao je tekst u kome je napisao ako će dijagnoza Kejt Midlton uticati na budućnost monarhije.

Biće mu potrebna snaga (princu Vilijamu). Nikada udarci nisu dolazili ovom brzinom i jačinom. Prvo njegov otac, a sada njegova žena.

Kao što priznaju svi oni koji su bliski princu Vilijamu, on nikad nije potklekao pred izazovom, što je tako pokazao kao 15-godišnji dečak posle smrti majke, princeze Dajane.

Kejt Midlton
foto: Printscreen/Instagram

Ali zdravstvena kriza koja pogađa njegovu suprugu je isto tako veliko iskušenje kao i gubitak njegove majke, možda i veći.

Kao što su u nebrojenim prilikama pokazali i kod kuće i u inostranstvu, Vilijam i Kejt su tim, par koji ceni mišljenje jedno o drugom. Nijedan problem se ne pojavljuje a da se Vilijam ne upita: „Šta princeza misli?“ ili „Bolje da pitam Kejt o tome.“

Tako je bilo još pre nego što su se venčali, a princ je prepoznao da devojka iz srednje klase koju je upoznao na Univerzitetu Sent Endru često ima praktične odgovore na najsloženija pitanja.

Posle sinoćnih vesti o raku Kejt Midlton, pojavila se još jedna ozbiljna zabrinutost: šta tačno bolest princeze znači za kraljevsku porodicu i njenu sposobnost da preživi ono što može postati njena najveća kriza od abdikcije?

Jer jednostavna činjenica je da odsustvo princeze od Velsa i kralja predstavlja snažan šok za kraljevski sistem. Čarls i Kejt su u izvesnoj meri najharizmatičniji članovi porodice – Kralj u svojoj genijalnoj pouzdanosti, Kejt u njenoj lepoti i saosećanju.

princ Vilijam, BAFTA, Kejt Blančet
foto: Zak Hussein / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Uprkos apelu palate na uzdržanost kada su u pitanju spekulacije o težini bolesti Kejt Midlton, to je veoma prirodna i ljudska reakcija.

Trenutno su ovo nestabilna vremena za kraljevsku porodicu lišenu zvezdanih izvođača – a stabilnost je u njenoj srži. Ali ako nas istorija uči jednoj stvari o monarhiji, ona ima kapacitet da prevaziđe većinu iskušenja prepreka. Preživeo je revoluciju, građanski rat i najmračniju pretnju.

Još pre 30 godina tadašnji princ od Velsa otpisan je kao budući monarh zbog kraha prvog braka. Ali nikada nije izgubio veru u britanski smisao za fer plej, i prošao je kroz krizu da bi zauzeo svoje pravo mesto na prestolu pored same žene za koju se govorilo da je to ugrozila na prvom mestu, njegove voljene žene Kamile.

Sada kada se neizvesnost ponovo vrti oko monarhije, kraljica Kamila je ta koja će biti od vitalnog značaja za njen opstanak.

Jučerašnje saopštenje jasno je pokazalo zašto se princ drži podalje od javnih događaja- zbog dijagnoze raka njegove žene.

Suočen sa teoretičarima internet zavere koji su se rugali fotografiji za Dan majki smišljenoj da spreči tračeve, Vilijam se pojavljuje kao izuzetno stoična i impresivna figura.

Parada, Kralj Čarls
foto: Andrew Parsons / Zuma Press / Profimedia

Neki će nesumnjivo sugerisati da bi princ Hari trebalo da obrati pažnju na ovu hitnu situaciju i požuri ka Velikoj Britaniji, izmiri svoje nesuglasice sa Vilijamom i ponovo preuzme mesto istaknutog kraljevskog člana. U ovom trenutku to izgleda isto tako malo verovatno koliko i verovatno neće biti dobrodošlo.

Vilijam će možda jednog dana rešiti nesuglasice sa bratom, ali trenutno to nije prioritet.

Možda smo u najnemirnijim vremenima, ali monarhija je zaslužila našu beskrajnu zahvalnost za način na koji je vodila Britaniju kroz najmračnije dane Drugog svetskog rata. Sada kada se članovi kraljevske porodice suočavaju sa svojim najvećim modernim izazovom, imaju pravo da očekuju da ćemo im dati našu podršku.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track