NIKADA IM TO NEĆE OPROSTITI: Evo zašto su zvezde "Harija Potera" na ratnoj nozi sa ženom koja im je donela MILIONE I SLAVU (FOTO)
Foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

ČAK I DA JOJ SE IZVINE

NIKADA IM TO NEĆE OPROSTITI: Evo zašto su zvezde "Harija Potera" na ratnoj nozi sa ženom koja im je donela MILIONE I SLAVU (FOTO)

Pop kultura -

Dobrim odnosima čuvene spisateljice Džej Kej Rouling, autorke serijala "Hari Poter", i glumačkih zvezda koje su na velikom platnu "oživele" neke od glavnih likova njene knjige pre nekoliko godina došao je kraj. Čini se da nema nazad i da šanse za pomirenje ne postoje.

Naime, u sredu uveče Roulingova je otvoreno "prezrela" glumce Danijela Redklifa i Emu Votson, sa kojima je nekada bila kao prst i nokat, nakon objavljivanja izveštaja Nacionalne službe Engleske koji dovodi u pitanje dosadašnje poslovanje službe za rodni identitet za decu i mlade ljude.

Ema Votson
foto: Printskrin/Jutjub

Književnica, koja je prethodnih godina proglašena "transfobičnom" zbog spornih izjava koje trans zajednica smatra uvredljivim, odgovorila je pratiocima na Tviteru (X) koji su se zapitali da li bi ona prihvatila potencijalno izvinjenje od Redklifa i Votsonove.

Danijel Redklif
foto: Profimedia

Džoana je istakla da sada ne bi oprostila zvezdama "Hari Potera" čak i da se stvarno izvine, ujedno kritikujući sve poznate ličnosti koje su "koristile svoje platforme da podstaknu" tranziciju maloletne dece u suprotan pol.

Zašto se Dž.K. Rouling posvađala sa zvezdama filmova o Hariju Poteru?

Podsetimo, Ema i Danijel su sa Roulingovom na ratnoj nozi otkako su podržali LGBTQ zajednicu, diskretno, ali jasno osudivši nešto drugačije stavove spisateljice.

Podsetimo, stvari su počele da se kuvaju krajem 2019. godine kada je ona javno podržala Maju Forstejter, ženu koja je dobila otkaz jer je koristila "uvredljiv i isključiv jezik", odbijajući da trans žene nazove ženama. Roulingova se tada oglasila na Tviteru i napisala: "Oblačite se kako hoćete. Nazivajte sebe kako hoćete. Spavajte sa svakom odraslom osobom s kojom hoćete. Živite život najbolje što možete u miru i bezbedno. Ali da oterate ženu s posla jer je rekla da postoji pol".

Džej Kej Rouling
foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Već tada je Džoana proglašena "transfobičnom", a LGBTQ zajednica ju je dočekala na nož, iako se godinama borila za prava iste, a situacija je postala još komplikovanija u junu 2020. godine. Naime, ona je na Tviteru podelila tekst "Stvaranje jednakog društva posle pandemije kovida-19 za osobe koje imaju menstruaciju".

"Osobe koje imaju menstruaciju? Sigurna sam da je nekad postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne. Wumben? Wimpund? Woomud?", napisala je Rouling u sarkastičnom tonu uz podeljen tekst. Nakon toga nadovezala se još jednim tvitom u kom je napisala da biološki rod mora da bude zaštićen.

Džej Kej Rouling
foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovo je izazvalo burne reakcije javnosti, a veliki deo fanova serijala o Hari Poteru poručio je spisateljici da su "razočarani". Stvari su otišle dotle da su je neki prozvali i trans-isključivom radikalnom feministkinjom, te da su tri trans autorke napustile njenu izdavačku kuću.

Dž.K. Rouling je pokušala da objasni svoj stav i rezonovanje o rodnom identitetu, te zašto insistira na tome da biološka žena kao takva mora da se prepozna, ali to nije imalo mnogo odjeka. "Poštujem pravo svake trans osobe da živi na bilo koji način koji čini da se osećaju autentično i udobno. Išla bih na proteste sa vama ako ste diskriminisani na osnovu toga što ste trans. U isto vreme, moj život je oblikovan time što sam bila žensko. Ne verujem da je mržnja reći to", napisala je, ali su ove reči izazvale još veću buru, a brojne organizacije nazvale su je "okrutnom".

( Kurir.rs / Blic žena / T. B )

Bonus video:

01:00

ČEKALA SAM SMENU OBEZBEĐENJA, PA UPALA U ŠATOR ROLINGSTONSA Spisateljica šokirala: Naleteo je Kit Ričards, OVO je stavio u pivo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track