KO JE ŠVAJCARAC KOJI JE NAJVEĆA KONKURENCIJA BEJBI LAZANJI: Kaže da nije NI MUŠKO NI ŽENSKO, a evo o čemu govori njegova pesma
Foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

DRUGI JE NA KLADIONICAMA

KO JE ŠVAJCARAC KOJI JE NAJVEĆA KONKURENCIJA BEJBI LAZANJI: Kaže da nije NI MUŠKO NI ŽENSKO, a evo o čemu govori njegova pesma

Pop kultura -

Hrvatski predstavnik na Evroviziji, Bejbi Lazanja, trenutno je glavni favorit za pobedu, ako sudimo po kladionicama, gde su mu šanse procenjene na 43 odsto. Glavna konkurencija mu je Nemo, predstavnik Švajcarske, koji ga je u jednom trenutku i pretekao na kladionicama, a on je nastupio u drugom polufinalu i plasirao se direktno u finale.

Evrovizija, Evrovizija 2024, Evrovizija 24, Hrvatska, Bejbi Lazanja
foto: Printscreen/RTS

Ko je Nemo iz Švajcarske

Nemo Metler na Evroviziji se predstavlja pesmom "The Code", koja je inspirisana delimično i stvarnim životom, kaže. Nemo se deklariše kao nebinarna osoba, odnosno ne deklariše se kao ni muško ni žensko, već kao "they/them", odnosno "oni".

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

Nemo (25) je švajcarski muzičar, pevač i reper koji može da se pohvali znanjima sviranja violine, klavira i bubnjeva. Stvara žanrove repa, hip-hopa i popa. Izdao je tri EP-a do sad na nemačkom i engleskom jeziku u svojih devet godina karijere. Najuspešnija mu je pesma "Du" iz 2017. Takmičio se u šouu "The Masked Singer", gde je završio na petom mestu.

Švajcarska nije imala izbor za pesmu koja će ih predstavljati na Evroviziji, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se 472 pesme, a pobedničku su birala tri žirija: žiri švajcarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

"'The Code' govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", kaže Nemo.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

"Neverovatna je čast moći predstavljati Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu", rekao je Nemo.

(Kurir.rs/ L. S)

Bonus video:

01:29

TEYA DORA EKSKLUZIVNO ZA KURIR PRED VELIKO FINALE EVROVIZIJE: Jako mi znače vaše poruke! EVO ŠTA ĆE URADITI UKOLIKO POBEDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track