ŠURDU U "VRUĆEM VETRU" TREBALO DA IGRA OVAJ LEGENDARNI GLUMAC: Evo zašto je Pavić odlučio da ulogu ipak dodeli LJUBIŠI SAMARDŽIĆU

otkrivena tajna serije

ŠURDU U "VRUĆEM VETRU" TREBALO DA IGRA OVAJ LEGENDARNI GLUMAC: Evo zašto je Pavić odlučio da ulogu ipak dodeli LJUBIŠI SAMARDŽIĆU

Pop kultura -

Serija koja je ušla u istoriju jugoslovenske kinematografije "Vruć vetar" kao i svako ostvarenje ima neke svoje tajne. Iako je snimljena davne 1979, serija se iz godine u godinu neprestano reprizira. Međutim, manje poznati detalji predočeni su javnosti tek nedavno.

Vruć vetar, Ljubiša Samardžić, Miodrag Petrović Čkalja
foto: Printscreen/Youtube

Naime, ni Smokijev ni Čkaljin lik nije bio napravljen za njih.

"Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, da je Firgu trebalo da igra Bata Stojković, ali je izabran Čkalja, što je sasvim dovoljno za esejističke rasprave o trci za glavne role u 'Vrućem vetru'. Samo je Bora Todorović bio siguran, stvarajući jednu od najboljih epizodnih uloga ikada odigranih", pisao je za Nedeljnik svojevremeno kolumnista Aleksandar Apostolovski.

Bora Todorović
foto: Printscreen

Sam autor serije svojevremeno je otkrio gde se prvi put susreo s Ljubišom Samardžićem.

„Moj prvi susret sa Ljubišom Samardžićem bio je u bioskopu. Gledao sam ‘Prekobrojnu’. To je bio prvi kontakt i ono što se zove ‘ljubav na prvi pogled’. Između nas dvojice stvorena je, kako se danas kaže, neka hemija. Imao je nešto što je iz njega izbijalo, bez obzira na to kakvu je ulogu igrao. Bilo da je igrao u ‘Divljim svinjama’, kao mali švercer, ili nekog partizanskog borca. Kod njega je uvek dominirao jak životni naboj“, govorio je tvorac i scenarista serije Siniša Pavić.

Ljubiša Samardžić
foto: Dragan Kadić

Kakva god da je namera bila, istorija je ipak ispisala drugačije i donela Samardžiću jednu od najupečatljivijih uloga u njegovom životu.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

00:36

Uloga Radojke u seriji Selo gori, a baba se češlja pomogla mnogim ženama na selu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track