REPER "ĐURĐEVDANOM" ZAPALIO AMERIKU! Muzičar srpskog porekla snimio HIT u kome peva o pravoslavnim običajima i PIJE RAKIJU (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

hit na mrežama

REPER "ĐURĐEVDANOM" ZAPALIO AMERIKU! Muzičar srpskog porekla snimio HIT u kome peva o pravoslavnim običajima i PIJE RAKIJU (VIDEO)

Pop kultura -

Američki reper srpskog porekla Mihajlo Perić, u javnosti poznatiji kao Valid, ponovo je zaintrigirao javnost i ujedno podsetio na svoje poreklo i korene. Srpski Eminem objavio je za Đurđevdan svoj novi singl koji se zove “6.Maj” (May 6th), a stihovi ove pesme upravo i govore o jednoj od najvećih srpskih slava.

Mihajlo u svom novom hitu između ostalog kaže:

Bilo je u zoru kad su mi se oči otvorile Turska kafa na šporetu, vreme je za šoljicu Retko kad pušim ali sad sam morao Sipajte malo rakije, iskapite je Gutljaj Slavimo što živimo Jer nismo trebali da uspemo

Stihovi koje Mihajlo lično piše dalje ide ovako…

Da, mama, možeš da se šepuriš sa Luisom ali ja ću da pustim pesmu Bijelog Dugmeta Za sve te male bosove, rokaćemo kao da je Đurđevdan!

“Zaranjajući u svoje kulturno nasleđe, Valid oživljava tradicionalni praznik Đurđevdan s modernim pristupom u svojoj pesmi “May 6th“. U svom najnovijem singlu Valid nudi jedinstvenu interpretaciju Đurđevdana, obogaćujući ga karakterističnim detroitskim stilom repovanja. Kao artist iz Detroita sa srpskim nasleđem Valid je dosledno prikazivao svoje korene kroz celu svoju karijeru, a ujedno vešto postiže ravnotežu između poštovanja svog etničkog identiteta i privlačenja raznovrsne publike.

Mihajlo Perić
foto: Printscreen Youtube

Njegovo izdanje iz 2020. godine, EP „The Plum Brandy“, s producentima isključivo iz bivše Jugoslavije, izazvalo je zanimanje u detroitskom hip-hopu, osvajajući kako zaljubljenike u muziku tako i slušaoce širom istočne Evrope s pesmama poput „Pops“ i „Foreign Forever“ s Boldy Jamesom iz Griseldinog kolektiva. S pesmom “May 6th” koju prati vizualna interpretacija od strane Lucky Penny Media, Valid ponovno poziva slušaoce da se pridruže u proslavi Đurđevdana dodatno pokazujući svoju sposobnost premošćavanja kulturnih razlika kroz svoju muziku”, kaže se u saopštenju njegovog izdavača.

Među autorima/kompozitorima pesme “6.Maj” su i dva poznata hip-hopera iz Crne Gore, Todor Tadić i Nikola Rajović (Knowwhere2run i Vibin wit DJ Mono), sa kojima je Valid sarađivao i ranije.

Perić je inače rodom iz Detroita, grada u kome je ponikao i najpoznatiji beli reper svih vremena, Maršal Brus Meters, a Mihajlov nadimak dolazi između ostalog i odatle što mu pesme snima Eminemov producent, DJ Head.

-Moji roditelji su rođeni i odrasli u nekadašnjoj Jugoslaviji. Oboje su Srbi i upoznali su se ovde u Detroitu kasnih 70-ih, venčali se i osnovali porodicu. Vredni ljudi, radnička klasa, to je najbolji način na koji mogu da opišem svoje roditelje, izjavio je Mihajlo, aka Valid, za Serbian Times.

Mihajlo Perić
foto: Printskrin / You Tube

On zna dosta o poreklu svojih rodižitelja, a u Srbiji je do sada bio dva puta.

-Poslednji put sam išao tamo 2005. godine, kada sam imao osamnaest godina. Posetio sam Beograd, Kraljevo i Vršac, gde je moja mama odrasla. Očeva strana porodice je uglavnom sa Kosova, koje sam posetio na svom prvom putovanju, kada sam imao samo dve godine. Svestan sam šta se dešava Srbima na Kosovu, i moje srce žali zbog toga. Sve što mogu da kažem o tome je da se samo molim da jednog dana prođe to političko nasilje.

O svom detinjstvu Mihajlo Perić kaže da ga je proveo družeći se sa srpskom i imigrantskom decom…

Mihajlo Perić
foto: Printscreen Youtube

-Moje detinjstvo je bilo jedinstveno. Odrastao sam sa dosta druge srpske, u to vreme „jugoslovenske” dece. Moje detinjstvo je proteklo tako što sam bio okružen decom iz toliko različitih kultura i sredina i drago mi je zbog toga. Nisam plesao kolo, ali mi se sviđala, a i dalje mi se sviđa naša muzika…Šaban Šaulić, Arsen Dedić, Toma Zdravković, a jako volim i legendarnog srpskog džez muzičara, Duška Gojkovića. Volim našu duhovnu muziku, stare pesme koje dolaze pravo iz srca.

( Kurir.rs / Serbian Times / T.B. )

Bonus video:

02:02

VENDI PONUDILA DESIGNERICI DA MU BUDE KUMA NA KRŠTENJU! Reper dao VEOMA NEOČEKIVAN odgovor: MOŽE BAJO, ALI...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track