Dvadeset godina od smrti Desanke Maksimović
Foto: Wikipedia

"Desanki u čast"

Dvadeset godina od smrti Desanke Maksimović

Pop kultura -
U ponedeljak će se navršiti 20 godina od smrti najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, a ovaj datum Narodna biblioteka Srbije obeležiće trodnevnim festivalom

U ponedeljak, 11. februara navršiće se 20 godina od smrti najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović (1898-1993), a ovaj datum Narodna biblioteka Srbije obeležiće trodnevnim festivalom “Desanki u čast”."Bila je više od pesnikinje i više od umetnice. Svojim stihovima još za života sebi je obezbedila mesto narodnog tribuna", kažu u Biblioteci.

Najčešći motiv u Desankinoj poeziji je bila ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija su i sami bili pesničke prirode. Njena poezija odlikuje se obiljem novih rima, a osnovno pesničko načelo ove poetese je bilo da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

Dve decenije je i od osnivanja zadužbine koja nosi Desankino ime a kojoj će biti ustupljena celokupna pesnikinjina zaostavština, koja se kao poseban legat sada čuva u Narodnoj biblioteci Srbije. Iz štampe je izašlo i kritičko izdanje Celokupnih dela Desanke Maksimović.

Dramska umetnica Rada Đuričin u ponedeljak će u Biblioteci izvesti monodramu “Oporuke Desanke Maksimović” koju čine izjave velike pesnikinje, misli izrečene u prozi, na večite teme: ljubav, smrt, prolaznost, kako se postaje pesnik...

Na poetskoj večeri “Tako je govorila Desanka” (u sredu) posetioci će moći da uživaju u glasu i govoru pesnikinje koja je ostavila stihove neprolazne lepote. U najvećem arhivu govorne poezije na internetu Lyrikline zastupljena je sa tri svoje testamentarne pesme “Tražim pomilovanje za svrgnute”, “Proglas” i “Tražim pomilovanje za sebra”. Posetioci će moći da slušaju kazivanje same Desanke a potom i analizu profesora dikcije Radovana Kneževića kao i komentar pisca Aleksandra Gatalice.

Posebna zanimljivost biće izložba “Ostaviću vam jedino reči” koja će biti otvorena u četvrtak. Biće predstavljene beleške, koncepti, autografi pesama, prve i poslednje verzije tekstova, pisma pesnika čije je stihove prevodila, razglednice dece koja su je pozivala u svoju školu, telegrami istaknutih političara, nagrade koje je dobijala, kao i sva izdanja Desankinih knjiga (više od 70) koje je Zadužbina objavila u protekle dve decenije. Između ostalog prvi put će biti izloženi rukopisi čuvene pesme “Strepnja”, kao i još nekoliko pesama koje generacije znaju napamet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track