DESANKI U ČAST: Ostavila nam je jedino reči
Foto: Wikipedia

Izložba

DESANKI U ČAST: Ostavila nam je jedino reči

Pop kultura -
Među izloženim eksponatima biće i njene lične stvari, članske karte NBS, srpskog PEN centra, Udruženja književnika Srbije, razglednice, čestitke za Novu godinu koje je dobijala od značajnih ličnosti
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poslednjeg dana trodnevne manifestacije "Desanki u čast" koju organizuje Narodna biblioteka Srbije povodom 20 godina od smrti jedne od najvećih pesnikinja prošlog veka, Desanke Maksimović, danas će u toj instituciji biti otvorena izložba "Ostaviću vam jedino reči".

Izložba, koju će otvoriti ministar prosvete Žarko Obradović, imaće nekoliko segmenata i na njoj će se naći pesame u rukopisu Maksimovićeve. Kako je u ranijoj izjavi rekla jedna od autorki izložbe Mirjana Stanišić biće izloženo sve ono što stručna javnost i svaki zainteresovani posetilac želi da vidi - rukopisi pesama Desanke Maksimović u što većem broju, pisma, pozivnice za značajne događaje u Beogradu i svetu.

Među izloženim eksponatima biće i njene lične stvari, članske karte NBS, srpskog PEN centra, Udruženja književnika Srbije, razglednice, čestitke za Novu godinu koje je dobijala od značajnih ličnosti, a u jednom delu izložbenog prostora naćiće se prepiska koju je dobijala od dece koju je volela i svih ostalih prijatelja.

Posetioci će biti u prilici da vide i sva pesnikinjina izdanja (više od 70) koja je Zadužbina Desanke Maksimović objavila tokom 20-godišnjeg rada. Manifestacija "Desanki u čast" počela je u NBS 11. februara, na dan kada je pre 20. godina (1993. godine) umrla u 95. godini ova značajna pesnikinja, monodramom "Oporuke Desanke Maksimović" koju je izvela glumica Rada Đuričin, a juče je bilo organizovano poetsko veče koje je slušaocima približilo glas ove pesnikinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track