ZA ŽIVOTNO DELO: Klodu Lanzmanu Zlatni medved

BERLINALE

ZA ŽIVOTNO DELO: Klodu Lanzmanu Zlatni medved

Pop kultura -
Lanzman je rekao da je počastvovan što će dobiti Zlatnog medveda u zemlji kojoj je svojim dokumentarcem pomogao da se "oslobodi" četiri decenije nakon holokausta

BERLIN - Francuskom reditelju i producentu Klodu Lanzmanu, autoru dokumentarnog filma "Šoa" iz 1985. o istrebljenju Jevreja, biće danas uručena specijalna nagrada 63. Berlinala - Zlatni medved za životno delo.U intervjuu agenciji AFP, Lanzman je rekao da je počastvovan što će dobiti Zlatnog medveda u zemlji kojoj je svojim dokumentarcem pomogao da se "oslobodi" četiri decenije nakon holokausta.

"Tokom tih 12 godina snimanja "Šoe", praćeno teškoćama zbog kojih sam umalo odustao od projekta, jedna od stvari koja me je terala da nastavim je misao da će "Šoa" biti film koji će pomoći oslobađanju Nemaca", kazao je 87-godišnji reditelj.

"Smatrao sam da će im film pomoći da se suoče sa svojom strašnom prošlošću. Ne zaboravite da su o tome ćutali mnogo, mnogo godina. Veličina zločina ih je učinila nemim, nisu čak mogli da govore ni o vlastitim patnjama", naveo je on.

Lanzmanov devet i po časovni film, koji sadrži snimke nacističkih logora i razgovore sa logorašima, premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu.

"Sećam se da je bilo tri ili četiri projekcije celog filma. Bioskopi su bili dupke puni, a ljudima su klecala kolena. Bilo im je jako teško da gledaju film, a meni da im ga prikažem", rekao je francuski reditelj, dodajući da su nakon predstavljanja dokumentarca vođenje duge diskusije u kojima su učestvovali mnogi mladi Nemci.

Lanzman je izjavio da je bio impresioniran upornošću Nemaca da se suoče sa svojom brutalnom istorijom i da i dalje dobija pisma svaki put kada se film ponovo prikaže.

Direktor Berlinala Diter Košlik izjavio je da je Klod Lanzman "jedan od najvećih autora dokumentarnih filmova".

"Svojim prikazom nehumanosti i nasilja, antisemitizma i njegovih posledica, stvorio je novi kinematografski i estetski izraz", istakao je on prilikom objavljivanja nagrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track