Srbija da dobije dan satire
Foto: KURIR

Inicijativa BAK-a

Srbija da dobije dan satire

Pop kultura -
Tog dana bi se nizom manifestacija obeležavalo delo velikog književnika, rodonačelnika srpske alegorično-satirične priče i popularisala i afirmisala satirična književnost

BEOGRAD - Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga, na čijem čelu je Aleksandar Baljak, uputio je predlog Ministarstvu kulture Srbije i drugim nadležnim državnim organima i institucijama da 16. februar, dan rođenja Radoja Domanovića (1873 - 1908), bude proglašen Danom satire u Srbiji.

Tog dana bi se nizom manifestacija obeležavalo delo velikog književnika, rodonačelnika srpske alegorično-satirične priče i popularisala i afirmisala satirična književnost, navodi se u saopštenju Beogradskog aforističarskog kruga.

U programe će, po predlogu BAK-a, biti uključeni Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Fond "Radoje Domanović", Narodna biblioteka Srbije, škole i biblioteke koje nose ime Radoja Domanovića, kao i druge relevantne organizacije i ustanove nacionalne kulutre.

Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga imenovao je članove žirija koji će birati najbolju knjigu aforizama objavljenu u 2012. godini.

Izabrani članovi žirija su književnik Aleksandar Baljak, predsednik žirija, književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović i književnik Milan Beštić, članovi.

Na konkurs BAK-a otvoren do 31. decembra prošle godine prispele su 33 knjige aforizama na srpskom jeziku, objavljene u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Rumuniji.

Naslov najbolje knjige i ime njenog autora biće poznati do održavanja Godišnje skupštine BAK-a, 13. marta, kada će nagrada biti i uručena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track