DODELA OSKARA: Kišobrani za zvezde da ne pokisnu
Foto: Rojter

Najavljena kiša

DODELA OSKARA: Kišobrani za zvezde da ne pokisnu

Pop kultura -
Holivudski bulevar spreman je da večeras dočeka najlepše i najtalentovanije umetnike industrije zabave

LOS ANĐELES - U Dolbi teatru u Los Anđelesu večeras će biti održana 85. svečana dodela Oskara, prestižnih nagrada koje Američka filmska akademija dodeljuje u 24 kategorije.

Televizija ABC, koja će uživo prenositi dodelu, javlja da je Holivudski bulevar spreman da dočeka najlepše i najtalentovanije umetnike industrije zabave. Pošto su meteorolozi za večeras najavili kišu, organizatori su postavili više zaklona i angažovali dodatno osoblje koje će se pobrinuti da zvezde, koje će prošetati čuvenim crvenim tepihom, ne pokisnu.

Očekuje se dolazak velikog broja poznatih imena, među kojima će svakako najviše pažnje privuči ona koja su nominovana za neku od nagrada. Domaćin večeri biće glumac Set Mekferlan, kome će u uručivanju zlatnih statueta pomoći brojne kolege, poput Majkla Daglasa, Meril Strip, Dženifer Aniston, Ričarda Gira, Rene Zelveger, Šarliz Teron i Džona Travolte.

Za zabavu gostiju biće zadužena grupa sjajnih pevačica - Adel, Širli Bejsi, Nora Džons i Barbra Strejsend kojoj će ovo biti prvi nastup na dodeli Oskara u poslednjih 36 godina.

Za glavnu nagradu večeri, Oskara za najbolji film, nadmeće se devet ostvarenja.

Iako je u trku ušao kao glavni favorit, šanse "Linkolna" Stivena Spilberga, koji inače ima ukupno 12 nominacija, ozbiljno ugrožava špijunski triler "Argo" koji je pokupio mnogo strukovnih nagrada kao i dva Zlatna globusa - za najbolju dramu i najbolju režiju.

Ukoliko pobedi, "Argo" će biti prvo ostvarenje koje će odneti Oskara za najbolji film, a da pritom njegov reditelj, Ben Aflek, čak nije ni nominovan, i to od 1990. godine kada se to isto desilo sa dramom "Vozeći mis Dejzi".

Aflek nije jedini reditelj ove godine čiji je film u trci za Oskara, a da je on sam izostavljen iz konkurencije. To se dogodilo i Tomu Huperu, Ketrin Bigelou i Kventinu Tarantinu čija se ostvarenja - "Jadnici", "00.30 Tajna operacija" i "Đangova osveta" takođe nalaze u užem izboru. To bi moglo da znači da je Spilberg na dobrom putu da osvoji svog trećeg Oskara nakon "Šindlerove liste" (1993) i "Spasavanja redova Rajana" (1998).

Ne bi trebalo, međutim, olako otpisati Dejvida O. Rasela, reditelja veoma hvaljene komedije "U dobru i u zlu" kao ni Anga Lija koji je za veliko platno adaptirao mitološku priču Jana Martela "Pijev život".

Pored navedenih, u trci za Oskara za najbolji film su još dva ostvarenja: "Zveri južnih divljina" mladog američkog reditelja Bena Zejtlina i "Ljubav" Austrijanca Mihaela Hanekea, koji, doduše, prema svim dosadašnjim istraživanjima, imaju najslabije šanse da ponesu prestižni trofej.

U kategoriji najbolje glumice ove godine postavljena su dva nova rekorda - 85-godišnja Emanuel Riva (Ljubav) najstarija je glumica nominovana za glavnu ulogu, a Kuvendžane Valis (Zveri južnih divljina) je sa svega devet godina najmlađa u toj kategoriji.

Pored dve pomenute glumice, za Oskara za glavnu žensku ulogu nadmeću se još Džesika Čestejn (00.30 Tajna operacija), Naomi Vots (Nemoguće) i Dženifer Lorens (U dobru i u zlu).Za istu nagradu, ali u muškoj kategoriji nominovani su Bredli Kuper (U dobru i u zlu), Denzel Vošington (Let), Žoakin Finiks (Master), Hju Džekmen (Jadnici) i Danijel Dej-Luis (Linkoln) kojeg mnogi smatraju sigurnim osvajačem Oskara.

Ukoliko se to zaista i desi, 55-godišnji britanski glumac mogao bi da se upiše velikim slovima u holivudsku istoriju, jer bi to bio njegov treći u karijeri, što dosad nikom od njegovih muških kolega nije pošlo za rukom.

Oskaru za sporednu žensku ulogu mogu se nadati Sali Fild (Linkoln), En Hatavej (Jadnici), Džeki Viver (U dobru i u zlu) Helen Hant (The Sešion) i Ejmi Adams (Master), a Oskaru za sporednu mušku rolu Kristofer Valc (Đangova osveta), Filip Simor Hofman (Master), Robert de Niro (U dobru i u zlu), Alan Arkin (Argo) i Tomi Li Džons (Linkoln).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track