Dani frankofonije u Srbiji

Francuski institut

Dani frankofonije u Srbiji

Pop kultura -
U svetu, mart je tradicionalno u znaku frankofonije a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač

BEOGRAD - Mesec frankofonije, kulturna manifestacija koja proslavlja francuski jezik i kulturu, biće obeležena u Srbiji u martu brojnim muzičkim, filmskim i programima iz oblasti vizuelnih umetnosti, najavio je Francuski institut u Srbiji.

U svetu, mart je tradicionalno u znaku frankofonije a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi koje spaja francuski jezik i zajedničke vrednosti.

Program u Srbiji organizovao je Francuski institut u saradnji sa ministarstvom kulture i informisanja, TV5 Monde i ambasadama Francuske, Kanade, Belgije, Švajcarske, Egipta i Alžira.

Višestruko nagrađivani džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin koji živi i radi u Parizu, prošlogodišnji dobitnik najprestižnije nagrade u Francuskoj iz oblasti džeza, Victoires du jaž, održaće sutra uveče koncert sa svojim sekstetom u beogradskom Sava centru a 6.marta i novosadskoj Sinagogi.

Na svetskoj džez sceni poznatiji kao Bojan Z., na koncertima u Sava centru i Sinagogi nastupiće sa sekstetom koji pored njega čine Julien Lourau, saksofoni, Nenad Gajin, gitare, Martijn Vink, bubanj, Thomas Bramerie, kontrabas i Teodosi Spasov, kaval.

Na Danima frankofonije u Srbiji održaće se jubilarno, deseto takmičenje za najbolju frankofonu pesmu. Finale konkursa koji Francuski institut u Srbiji organizuje desetu godinu zaredom, održaće se u Nišu.

Polufinalna takmičenja mladih od 13 do 26 godina koji uče ili su učili francuski jezik, koji će se predstaviti pesmom iz frankofonog ili francuskog savremenog repertoara, održaće se u Beogradu, Kladovu, Novom Sadu i Nišu. Festival frankofonog filma održaće se od 6. do 10.marta u Domu omladine Beograda i bioskopu "Fontana" a publika će gledati izbor filmova koji promovišu kulturnu raznolikost.

Na otvaranju 6.marta je igrani film "Divne laži" (2010) Pjera Salvadorija, komedija izvanrednog scenarija, sa briljantnom glumicom Odri Totu. Slede filmovi "EL Dorado" (2008) i "Divovi" (2011) Bulija Lanersa, "Sestra" (2012) Ursule Mejer, "Gospodin Lazar" (2011) Filipa Falardoa, "Šeherezadina priča" Jusrija Nasralaha, "Iznad zakona " (2010) Rašida Bušareba, "Objava rata" (2011) Valerije Donzeli, "Anonimna dojava" (2012) Mišela Plasida i "Lorens u svakom slučaju" (2012) Gzavijea Dolana.

Na frankofonom festivalu biće prikazan i novi film Gorana Markovića "Falsifikator" koji je premijerno prikazan sinoć na zatvaranju 41.Festa. Uloge u filmu tumače Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović. U okviru specijalne projekcije, u subotu 9. marta, biće prikazan egipatski klasik "Ljubav u Karnaku", muzička komedija Alija Rede iz 1965.godine.

U oblasti vizuelnih umetnosti biće priređena izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" koju čine originalne Šumanovićeve skice za stubove poznatog pariskog restorana La Kupol, reprodukcija oslikanog stuba restorana i video omaž Šumanoviću, autora Igora Antića.

Izložba će biti otvorena u petak 15. marta u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Veliki srpski slikar Šumanović (1896-1942) dvadesetih godina živi u Parizu, u kvartu Monparnas. Jedno od najvažnijih mesta okupljanja je restorana La Kupol, otvoren 1927. godine, gde dolazi visoko društvo iz celog sveta, ali i siromašni umetnici u potrazi za slavom.

Među umetnicima koji oslikavaju stubove restorana da bi se odužili ugostitelju je i Šumanović, koji tako postaje deo legende Monparnasa. Na Danima frankofonije biće otvorena izložba radova tri generacije savremenih srpskih strip autora i održani susreti sa strip umetnicima tokom marta.

U Francuskom institutu u Knez Mihailovoj tokom izložbe biće organizovani razgovori na temu veza francusko-belgijskog stripa u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track