SUROVI SULJO: Pogledajte ubistvo princa Mustafe!

Očev svilen gajtan

SUROVI SULJO: Pogledajte ubistvo princa Mustafe!

Pop kultura -
Sulejman Veličanstveni naredio je svojim stražarima da ga ubiju pred njegovim očima

Princ Mustafa nastradao je od očeve ruke sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je naredio svojim stražarima da ga ubiju pred njegovim očima.

U seriji, koju prate u 43 zemlje širom sveta Mustafin, smrt princa Mustafe prikazana je prema istorijskim činjenicama.

Prema njima, Mustafinu smrt najviše je priželjkivala Hurem (Rokselana) koja je željela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe.

Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe uveravajući da ga Mustafa hoće svrgnuti s vlasti.

Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme, a po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje i tu su ga ubili stražari.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran, koja je preminula 1580. i maloletnim sinom Mehmetom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim Drugi. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Džiangir od tuge za omiljenim bratom.

Pogledajte kako je Mustafin kraj prikazan u 'Sulejmanu Veličanstvenom.

http://www.youtube.com/watch?v=nRY_QV6bBkY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track