U Domu Vojske otvorena izložba crteža Mome Kapora

Godišnjica

U Domu Vojske otvorena izložba crteža Mome Kapora

Pop kultura -
Ovom prilikom izloženo je 70 crteža, 30 pastela i ilustracija. Izložba će biti otvorena do 10. aprila

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba crteža, pastela i ilustracija Mome Kapora pod naslovom "Uspomene jednog crtača".

Mogobrojnu publiku pozdravili su direktor Medijskog centra "Odbrana" potpukovnik Slavoljub Marković, osnivač i direktor Zadužbine "Momčilo Momo Kapor" Ljiljana Kapor i pesnik Rajko Petrov Nogo, koji je proglasio otvorenom izložbu organizovanu povodom godišnjice smrti velikog slikara i pisca Kapora (1937-2010).

Potpukovnik Marković istakao je da izložba predstavlja nastavak dobre saradnje sa Zadužbinom, koja je započeta 2011. godine kada je u Galeriji Doma Vojske priređena prva retrospektivna izložoba slika ovog umetnika. On je dodao da je Dom Vojske i dalje široko otvoren za različite umetničke i zanimljive sadržaje.

Direktorka Zadužbine podsetila je na Andrićeve reči da čovek umire dva puta - prvo fizički, a zatim kada se zaboravi njegovo delo. "Zato smo osnovali ovu instutuciju, sa ciljem da čuvamo i negujemo sećanje na Momu", rekla je ona.

Nogo je citirao Kaporove reči da "u početku beše linija", "u liniji je sadržana suština likovne umetnosti", "linija na papiru je kardiogram ljudske duše".

"Crtao je svuda, na marginama novina, kafanskim salvetama, zamagljenim prozorima... Raskošno je ostavljao trag svog postojanja. Imao je smisao da ovekoveči trenutak, da dočara miris, ukus i atmosferu odabrane scene", istakao je Nogo.

Ovom prilikom izloženo je 70 crteža, 30 pastela i ilustracija, na kojima su prizori sa Ade, lepe devojke i drugi poznati Kaporovi motivi, kao i serija portreta njegovih prijatelja i značajnih istorijskih ličnosti.

U okviru svečanog otvaranja prikazan je kratki dokumentarni film "Momo uncut" autora Đorđa Markovića. O Kaporu u filmu govore Igor Mandić, Mirjana Bobić Mojsilović, Matija Bećković, Emir Kusturica...

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track