Muzička omladina: 36 solo pevača boriće se za titulu najboljeg

43. put u Beogradu

Muzička omladina: 36 solo pevača boriće se za titulu najboljeg

Pop kultura -

Biće dodeljene po tri nagrade za muški i ženski glas: prva nagrada iznosi 200.000 dinara, druga 150.000, a treća 100.000 dinara

BEOGRAD - Međunarodno takmičenje Muzičke omladine - Beograd, 43. po redu, počinje danas u Kolarčevoj zadužbini, a u disciplini solo pevanje nadmetaće se 36 mladih umetnika iz devet zemalja.

Na otvaranju nastupiće laureati 42. i 33. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine, klarinetista Stojan Krkuleski (Srbija) i bas Igor Durlovski (Makedonija), u pratnji Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kojim će dirigovati Dejan Savić. Od 45 prijavljenih kandidata odabrano je 36 solo pevača iz Koreje, Ukrajine, Rusije, Italije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, a takmičenje će se kao i prethodnih godina odvijati u tri etape.

Prva etapa održava se od 21. do 23. marta, a druga 24. i 25. marta u Kolarčevoj zadužbini. Takmičari će nastupiti uz klavirsku pratnju Milice Ilić i Milivoja Veljića. Finale je zakazano za 27. i 28. mart, kada će se najbolji učesnici predstaviti u pratnji Orkestra Beogradske opere, pod upravom Savića.Gala koncert i dodela nagrada biće u Narodnom pozorištu 29. marta, takođe uz učešće Orkestra Beogradske opere.

Međunarodnim žirijem predsedavaće Kang Liang Peng (Kina), a članovi su eminentni umetnici: Olivera Miljaković (Austrija), Valeri Ševalije (Francuska), Piter Robinson (Engleska), Radmila Bakočević (Srbija), Katarina Jovanović (Srbija) i Durlovski.Takmičari, koji se plasiraju u drugu etapu, po tradiciji imaju zadate kompozicije srpskih autora i ove godine to su tehnički zahtevna dela: "Pesma orla" Miloja Milojevića za sopran, "Dodir" Mirjane Živković (mecosopran), "Elegija" Stevana Hristića (tenor) i "Jututunska narodna pesma" Nikole Hercigonje (bariton/bas).

Biće dodeljene po tri nagrade za muški i ženski glas: prva nagrada iznosi 200.000 dinara, druga 150.000, a treća 100.000 dinara. Najuspešnijem finalisti na osnovu glasova publike biće dodeljena Nagrada Kolarčeve zadužbine, za najbolja izvođenja zadatih kompozicija dve Nagrade opštine Stari Grad. Najbolja vokalna solistkinja dobiće priliku da nastupi u Sloveniji, dok će se najbolji solista predstaviti u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track