Ljiljana Stjepanović: Žanka je naš svetionik!

Dobitnica nagrade

Ljiljana Stjepanović: Žanka je naš svetionik!

Pop kultura -
Za mene su glumci kao svetionici, ono svetlo koje ponekad upozorava, štiti i daje nadu. Žanka je u srcima svih glumaca, kazala je Stjepanovićeva

BEOGRAD - Glumici Ljiljani Stjepanović danas je u Narodnom pozorištu uručena nagrada za stvaralačku zrelost i bogatstvo umetničkog izraza "Žanka Stokić".

Prvakinja Pozorišta na Terazijama Ljiljana Stjepanović 11. je dobitnica priznanja "Žanka Stokić" koje dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Večernje novosti i grad Požarevac.

Ljiljana Stjepanović rekla je nakon uručenja nagrade da sada proživljava svoj najlepši san, jer u rukama ima statuetu Žanke Stokić.

"Za mene su glumci kao svetionici, ono svetlo koje ponekad upozorava, štiti i daje nadu. Žanka je naš svetionik. Ona je u srcima svih glumaca", kazala je Stjepanović. Ljiljana Stjepanović je navela da se za glumu priča da je kratkotrajna, ali da ona za nju predstavlja najlepšu i najplemenitiju umetnost.

"Glumci daju svoje biće i ako su mudri od likova koje igraju mogu da uzmu i po neku osobinu", rekla je Ljiljana Stjepanović. Glumica se zahvalila žiriju koji joj je dodelio nagradu, a najviše Pozorištu na Terazijama u kojem je provela više od tri decenije. Teatrolog Dragana Bošković rekla je da je Ljiljana Stjepanović na sceni uvek osoba čiji lik tumači.

"Njen kvalitet je njena diskrecija. Njene pesme govore o njoj još više od njenih uloga. Želim da ona ostane kraljica smeha", kazala je Bošković. Glumac Radoš Bajić rekao je da je nagrada uručena Ljiljani Stjepanović u slavu umetnosti, talenta, dara, discipline i životne borbe.

"Čestitam svima na pažljivom izboru i tome što su znali da odaberu kome će dati tu štafetu filmske i glumačke umetnosti", rekao je Bajić.

Nagrada "Žanka Stokić" svake godine uručuje se glumici koja je stvaralačkom zrelošću, bogatstvom stvaralačkog izraza i svojim umetničkim ostvarenjem obeležila pozorišni i filmski život Srbije. Odluku ovogodišnjem dobitniku priznanja doneo je 22. februara žiri u kome su bili Mira Stupica, Manojlo Vukotić, Dejan Savić, Ljiljana Blagojević i Slavenko Saletović.

Ljiljana Blagojević rekla je da je glumica Ljiljana Stjepanović "svoj raskošni i nikad okrznut glumački naboj nesebično darivala kolegama i svim ostalim saradnicima".

"Otuda i pozivi reditelja da igra u više od stotinu pozorišnih premijera, da tumači više od 50 televizijskih i filmskih uloga, otuda i sve one mnogobrojne nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu", rekla je Blagojević. Priznanje se sastoji od plakete koju je osmislio slikar Geroslav Zarić, statuete Žanke Stokić u izradi vajara Milivoja Bogosavljevića i novčanog iznosa.

Nagradu "Žanka Stokić" ranije su dobile i glumice Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track