DANI KOMEDIJE: Seki Sablić pripao Zlatni ćuran

DANI KOMEDIJE: Seki Sablić pripao Zlatni ćuran

Pop kultura -
Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Kokanu Mladenoviću za "Hamlet u Mrduši donjoj"

JAGODINA - Na ovogodišnjim "Danima komedije" u utorak veče odigrana je poslednja predstava u konkurenciji za nagrade, a stručni žiri je najboljom proglasio "Zonu Zamfirovu" Stevana Sremca u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Pozorišta na Terazijama.

Ova predstava bila je najbolja i po oceni publike, koja joj je dala ocenu 4,85. Tako su "Zoni Zamfirovoj" pripale obe nagrade, žirija "Mija Aleksić", i publike "Miodrag Petrović - Čkalja" - statueta "Jovanča Micić", kao i nagrada dnevnog lista "Politika".

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, dobila je ove godine srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Nagrada se sastoji od statute "Zlatni ćuran", unikatne povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara koje je obezbedila Komercijalna banka.

Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" "za najbolja glumačka ostvarenja" dodelio Saši Torlakoviću za ulogu Mate Bukarice u predstavi "Hamlet u Mrduši donjoj", Danici Maksimović za ulogu Doke u "Zoni Zamfirovoj" i Nebojši Dugaliću za ulogu Hadži Zamfira u "Zoni Zamfirovoj".

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Kokanu Mladenoviću za "Hamlet u Mrduši donjoj".

Nagradu "Nikola Milić", za epizodnu ulogu, žiri je dodelio Vlasti Velisavljeviću za ulogu Tase u predstavi "Smnjivo lice".

Najboljom mladom glumicom, ziri je proglasio Ivanu Jovanović za ulogu Anđe u predstavi "Hamleta u Mrduši donjoj", a za najboljeg mladog glumca Bojana Dimitrijevića za ulogu Žike u predstavi "Sumnjivo lice".

Nagradu za kostimografiju dobila je Tatjana Radišić za kostime u predstavi "Zona Zamfirova", za najbolju scenografiju na festivalu Mariji Kalabi u predstavi "Zona Zamfirova". Žiri je spcijalnu nagradu dodelio Mojici Horvat za koreografiju u "Zoni Zamfirovoj".

Nagrade će biti uručne večeras, na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, po pozivu, napisao italijanski dramski pisac i reditelj, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Favi teatar Beograd, izvešće predstavu "Divan dan" Stevana Koprivice u režiji Slavenka Saletovića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bio je reditelj Jug Radivojević.

Žiri je na ovom 42. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije radio u sastavu: reditelj Egon Savin (predsednik) glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track