Prvoaprilski koncert kvareta klarineta Nevski na Kolarcu
Foto: Youtube

Prvoaprilski koncert kvareta klarineta Nevski na Kolarcu

Pop kultura -
Nakon prvoaprilskog koncerta na Kolarcu, projekat "Duvanje je cool" nastavlja se edukativnom turnejom po Srbiji do kraja godine, u okviru koje će klarinetisti posetiti osnovne i srednje škole u gradovima gde broj zavisnika od narkotika beleži rast

BEOGRAD - Kvartet klarinetista "Nevski", poznat po kabaretsko scenskom pristupu koncertima klasične muzike kojima već deset godina menjaju navike "ozbiljne" publike, sutra uveče održaće u Kolarčevoj zadužbini koncert pod nazivom "Prvoaprilsko duvanje".

Sa željom da svojim zanimljivim, drugačijim i duhovitim nastupom privuku i mlađu publiku u koncertne dvorane, duvački kvartet "Nevski" sutrašnjim koncertom započinje kampanju borbe protiv narkomanije.

Nakon prvoaprilskog koncerta na Kolarcu, projekat "Duvanje je cool" nastavlja se edukativnom turnejom po Srbiji do kraja godine, u okviru koje će klarinetisti posetiti osnovne i srednje škole u gradovima gde broj zavisnika od narkotika beleži rast.

Kako su istakli, uz podršku ministarstva zadravlja, konsultujući dr Mirjanu Minju Jovanović, predsednicu republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti, "Nevski" će posetiti škole u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Čačku, Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Leskovcu, Požarevcu, Zrenjaninu i Kladovu.

Vođa kvarteta "Nevski" Miloš Bjelica najavio je da će svakog meseca održati po jedan koncert, u drugom gradu u Srbiji i to u školskim salama za fizičku kulturu ili u holovima škola kako bi afirmisali kreativnost, posebno bavljenje muzikom.

Koncerti po školama bi podrazumevali i predavanje o lošim stranama "duvanja" uz afirmaciju duvanja u cilju stvaranja muzike i razvoja individualne kreativnosti.

Prema rečima Bjelice, većina će pomisliti da je termin "duvanje" neprikladan o čemu god se radilo jer je većina žrtva dominacije nekvalitetnog življenja nad kvalitetom jezika."

Duvanje je glagol koji označava ispuštanje vazduha iz pluća, a potom i usta sa izduvavanjem u pisak duvačkog instrumenta. Danas, izgovoriti “duvanje” iziskuje hrabrost, pa čak i “dozu” drskosti", smatra Bjelica, vođa kvarteta koji okuplja mlade i obrazovane klarinetiste koji sa ponosom ističu da duvaju svakoga dana već 15 godina i pet sati dnevno.

http://www.youtube.com/watch?v=WQQwnwDMQDg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track