60. kratki metar u Domu omladine

Jubilej

60. kratki metar u Domu omladine

Pop kultura -
Program će trajati do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana, a sastavljen je kao spoj bogate tradicije našeg "kratkog metra" i aktuelne domaće i strane produkcije

BEOGRAD - U Domu omladine Beograda večeras počinje jubilarni, 60. festival Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Program će trajati do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana, a sastavljen je kao spoj bogate tradicije našeg "kratkog metra" i aktuelne domaće i strane produkcije, najavili su umetnički direktor Janko Baljak i organizator - Direkcija Festa.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Festivala za životno delo je reditelj i scenarista Želimir Žilnik. Priznanje će mu biti uručeno u okviru svečanog otvaranja manifestacije, a zatim će premijerno biti prikazan njegov najnoviji dokumentarac "Pirika na filmu".

Povodom jubileja u Domu omladine će biti postavljena izložba o 27 dosadašnjih dobitnika tog priznanja.Deo svečanog otvaranja biće i počasna projekcija kratkog filma "Malj" Aleksandra Ilića, koji je najnagrađivaniji u istoriji našeg kratkog metra.U takmičarskom programu ove godine učestvuje 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Za domaću selekciju prijavilo se 105 autora, što je i višegodišnji prosek naše produkcije u ovoj oblasti. Izbor je obavila komisija čija je predsednica montažerka Aleksandra Milovanović, a članovi filmski kritičar Vladan Petković i reditelj Vladimir Petrović.Iz inostranstva je stiglo više od 700 prijava, a selektor tog dela programa je Baljak.

Članovi žirija biće Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, rediteljke nagrađene prošle godine Marija Milanović i Afarin Egbal, kao i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit. Festival će imati i više pratećih programa - "Made in Japan", "London Calling", "Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici", "Angry Ukrainians", "Rockumentary Revolutions", "Komšiluk", "Vrelo", "UNAFF".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track