Kanađani svečano otvaraju 10. Festival igre

Balet Jazz Montreal

Kanađani svečano otvaraju 10. Festival igre

Pop kultura -
BFI će svečano biti otvoren na istom mestu u Velikoj dvorani Sava centra, a nastupiće kanadska trupa koja plesnim komadima sa svog repertoara oduševljava publiku u punim salama

BEOGRAD - Jubilarni 10. Beogradski festival igre večeras će u Sava centru otvoriti čuvena kanadska plesna trupa Balet Jazz Montreal, koja ove godine proslavlja 40 godina uspešnog postojanja na svetskoj plesnoj sceni.

Kao i svih prethodnih godina, BFI će svečano biti otvoren na istom mestu u Velikoj dvorani Sava centra, a nastupiće kanadska trupa koja plesnim komadima sa svog repertoara oduševljava publiku u punim salama od Holandije do Kolumbije, od Milana, Lugana do Njujorka.

Na otvaranju festivala koji već 10 godina svakog proleća Beograd pretvara u prestonicu igre, mesto susretanja brojne publike sa najreprezentativnijim predstavama vodećih svetskih baletskih kompanija, biće spojena dva jubileja, deset godina BFI i 40 godina Balet džez Montreala.

Kanadska trupa od 13 igrača izvešće dve kraće koreografije Kajetana Sota "Zumiranje" i "Gorivo" koje su imale premijeru u Kanadi 2011.godine, polusatnu predstavu "Zip zap zum" Anabel Lopez Očoa, premijerno izvedenu 2010.godine u San Diegu u SAD i plesnu predstavu u trajanju od 40 minuta "Noćna kutija" Ven Vei Vanga, kineskog koreografa iz Kanade, premijerno izvedena prošle godine u SAD.

Do 19. aprila publika jubilarnog BFI videće izvođenja velikih i značajnih svetskih plesnih kompanija od kojih su neke kao trupa iz Montreala prvi put na BFI, a neke već dobro poznate beogradskoj publici.

Na 10. BFI nastupiće Bečki državni balet, švedski Kulberg balet, Danski plesni teatar, Balet Preljokaž, MaggioDanza, Pekinški plesni teatar, Kompanija Niva Šenfilda, trupe Alias, Peeping Tom, Ultima Vez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track